Iohannis, la Arcul de Triumf: „Niciodata in ultimele decenii nu am intampinat 1 Decembrie cu atat ingrijorare si strangere de inima”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a avut, marti, de 1 Decembrie un discurs foarte sobru la ceremonia de la Arcul de Triumf, amintind de consecintele dramatice ale pandemiei.

„Niciodata in ultimele decenii nu am intampinat 1 Decembrie cu atat ingrijorare si strangere de inima. Criza sanitara, pandemia ne obliga sa onoram Ziua Nationala in alte registre decat cele obisnuite. In fiecare zi, barbati si femei lupta cu pandemie si salveaza vietile altor romani si duc mai departe idealurile de unitate”, a subliniat Iohannis.

„Niciodata in ultimele decenii nu am intampinat 1 Decembrie cu atata ingrijorare si strangere de inima
Pandemia de Covid-19 ne obliga sa marcam ziua nationala in alte registre decat cele obisnuite. Nimic nu ne poate tine departe in spirit pentru a rememora marea realizare de acum mai bine de 100 de ani. Istoria Romaniei, aidoma celei a Europei, nu se aseamana cu un mars triumfal. Istoria noastra a fost marcata de numeroase crize si etape dificile”, a mai spus Iohannis.

”Aproximativ 150 de militari din Ministerul Apararii Nationale vor participa marti, 1 Decembrie, incepand cu ora 11.00, la ceremonia oficiala in format restrans, organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei in Piata Arcul de Triumf, din Bucuresti. Pe timpul ceremoniei se va tine un moment de reculegere in memoria eroilor romani cazuti pe campurile de batalie pentru reintregirea neamului romanesc si a victimelor virusului SARS-CoV-2, vor fi trase 21 de salve de tun, iar Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, va depune o coroana de flori si va sustine o alocutiune”, a anuntat MApN.

Evenimentul, care nu este deschis publicului, se desfasoara cu respectarea stricta a prevederilor legale referitoare la prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Discursul integral al presedintelui Iohannis

Dragi romani,

In aceasta piata, care a fost martora atator sarbatori, astazi suntem mult mai putini ca de obicei.

Cadenta militarilor, bucuria din ochii copiilor, ridicati in brate de parinti sau bunici emotionati, sunt imagini de care ne este dor si pe care vrem sa le revedem cat mai curand posibil.

In acest cadru in care ne aflam acum, vegheati la fel ca in anii precedenti de Arcul de Triumf, acest simbol al sacrificiului si al sperantei natiunii romane, urez La Multi Ani romanilor, oriunde s-ar afla ei, sanatate si optimism!

Niciodata in ultimele decenii n-am intampinat 1 Decembrie cu atata ingrijorare si strangere de inima.

Criza sanitara care a schimbat viata planetei, pandemia de COVID-19 care ne-a afectat si pe noi, ne obliga sa marcam Ziua Nationala in alte registre decat cele obisnuite.

Ca in atatea momente definitorii ale zbuciumatei noastre istorii, in fiecare zi, barbati si femei, plini de curaj si de darzenie, lupta cu pandemia si, prin salvarea altor romani, duc, de fapt, mai departe idealurile de unitate si unire, in spirit si actiune, care s-au implinit in acel neasemuit 1918.

De la inceputul pandemiei, suntem fizic distantati unii de altii, ne vedem mai rar si resimtim absenta interactiunii cu cei dragi, iar granitele par din nou a ne desparti.

Si totusi, nimic nu ne poate tine departe, in spirit, pentru a rememora marea realizare de acum mai bine de 100 de ani, nimic nu ne poate impiedica sa ne aducem aminte, astazi, de toti cei care, cu credinta, viziune, abnegatie si jertfa, au contribuit la desavarsirea Statului roman modern.

Doamnelor si domnilor,

Istoria Romaniei, aidoma celei a Europei careia ii apartinem, nu se aseamana cu un mars triumfal si nu a fost niciodata o succesiune luminoasa de evenimente fericite.

Dimpotriva, istoria noastra a fost marcata de numeroase crize si etape dificile, care au amenintat de multe ori chiar viata oamenilor, libertatea poporului, identitatea comunitatilor si existenta statului.

Bunicii si parintii nostri au trecut prin razboaie, s-au confruntat cu dezastre naturale, au suportat foametea, au trait perioade de grava tensiune sociala si au fost victime ale celor mai intunecate regimuri politice.

Hotararea lor, curajul, capacitatea de sacrificiu, vointa de a trai liberi si in pace au facut insa posibila surmontarea tuturor acestor grele incercari, in pofida provocarilor aproape de neimaginat.

Revolutia de la 1848, Unirea Principatelor Romane, Razboiul de Independenta, Marea Unire de la 1918, Revolutia Romana din Decembrie 1989, integrarea in NATO si aderarea la Uniunea Europeana sunt bornele Romaniei democratice de astazi.

Niciuna dintre aceste realizari nu s-a produs de la sine, iar generatiile care le-au infaptuit au crezut mereu, cu deplina convingere, ca Romania pe care au visat-o este un proiect realizabil prin munca, solidaritate si sacrificiu.

In urma cu 102 ani, la Alba Iulia s-a decis unirea Transilvaniei cu Romania. Cine si-ar fi imaginat ca acest moment de glorie avea sa vina tocmai dupa un razboi cumplit, care a secerat sute de mii de vieti si dupa ce tara noastra fusese aproape stearsa de pe harta? Si totusi s-a intamplat. Arcul de Triumf, langa care ne aflam acum, ne spune ca izbanda vine cand idealurile sunt inalte si sunt urmarite cu staruinta, el atesta ca eroii au cazut la datorie pentru ca toti cetatenii acestei tari sa cunoasca o actuala, contemporana Cale a Victoriei, un viitor european, al securitatii, implinirilor si prosperitatii.

Suntem datori sa pastram, ca bunuri de cel mai mare pret, libertatea, unitatea si independenta, castigate cu pretul vietii de atatea generatii de inaintasi, si sa ne cinstim asa cum se cuvine eroii care au redat natiunii romane mandria si onoarea.

Dragi romani,

Eroii patrioti despre care am vorbit au demni urmasi in prezent. Despre ei vreau sa va vorbesc si lor vreau sa le dedicam aceasta zi.

In acest an, in care romanii au avut de suportat consecintele pandemiei si masurile restrictive menite sa diminueze efectele acesteia, cand am fost nevoiti, cu totii, sa renuntam la o viata normala pentru a ne proteja sanatatea, foarte multi romani curajosi s-au aflat in prima linie, luptandu-se cu virusul si boala, pentru viata si sanatatea semenilor nostri.

Efortul tuturor a fost si este unul urias, privatiunile si modul in care ni s-a schimbat viata ne-au atins pe toti, insa durerea chinuitoare provocata de moartea celor dragi nu poate fi alinata de nimic.

Gandurile noastre se indreapta catre eroii acestui an, personalul medical si toti cei care se sacrifica pentru a opri raspandirea virusului, dar si catre victimele acestui virus ucigas si familiile lor.

Transmit, in numele Statului Roman, toata aprecierea, respectul si gratitudinea fata de cei care imbraca uniforma medicala si militara.

Imi exprim intreaga recunostinta fata de fiecare roman care sprijina efortul cadrelor medicale si al fortelor de ordine si siguranta publica.

Si, in numele tuturor romanilor, va multumesc pentru altruismul vostru si pentru ca, in ciuda riscurilor enorme la care va expuneti, va parasiti zi de zi caminele pentru a merge in spitale sa salvati vieti.

Cunoastem si simtim efortul colosal facut, din martie incoace, de personalul medical si ne vom aminti intotdeauna de tributul greu platit de medici, de asistente si de infirmiere, de asistenti medicali si de ambulantieri. Ii vom cinsti mereu pe cei carora noi toti le datoram viata celor apropiati.

Totodata, felicit societatea civila, care in toata aceasta perioada a fost un partener in lupta cu pandemia, printr-o mobilizare exemplara si raspunsul prompt oferit in multe situatii disperate.

Fiecare epoca are momentul sau culminant! Fiecare generatie are eroii sai! Sunt convins ca, in viitor, cei care astazi sunt copii isi vor aminti de acest efort national, asa cum noi ii evocam azi pe cei care au facut Unirea sau au iesit in strada in decembrie 1989.

Peste ani, vom putea fi mandri de modul in care romanii au raspuns acestei provocari.

Generatiile viitoare isi vor aminti de omenia voastra, de curajul demonstrat, de imensele voastre sacrificii. Si ceea ce va va face demni de respect nu va fi doar contributia nobila adusa cauzei umanitare, ci si valorile si idealurile noastre comune si faptul ca suntem dispusi sa luptam pentru ele, la fel cum au facut-o strabunicii nostri acum mai bine de un secol.

Dragi romani,

Astazi este nevoie, la fel ca in importantele momente pe care le cinstim de Ziua Nationala, de implicarea fiecaruia dintre noi. Scopul nostru trebuie sa fie sprijinirea eforturilor in vederea depasirii acestei perioade pline de provocari si implicarea intr-un nou angajament pentru viitor.

Nu va fi usor, dar sunt sigur ca impreuna, cu energie si responsabilitate, vom reusi sa ne apropiem, cu fiecare zi, de o revenire la vremuri normale.

In intreaga Romanie am vazut povesti coplesitoare despre oameni care isi dau mana pentru a-i ajuta pe ceilalti, despre oameni care se ofera voluntari, despre oameni care doneaza continuu pentru spitale aflate in dificultate. Aceasta este unirea romanilor din anul 2020!

Drumul nostru inainte nu va fi usor. Impreuna si solidara cu partenerii sai europeni, Romania vede in aceasta perioada de criza momentul unei reporniri a energiilor sale pentru crestere si prosperitate, pentru echilibru si pace. Acum este momentul sa formulam strategii responsabile si realiste, sa reparam acolo unde stricaciunile sunt profunde, sa dezvoltam proiecte ambitioase si de lunga durata acolo unde suntem in suferinta de decenii.

Peste cateva zile, romanii vor avea din nou ocazia sa-si faca auzita vocea, prin vot, si sa aleaga un nou Parlament.

E acel moment in care putem construi o Romanie al carei viitor sa fie mai mult decat o promisiune, mai concret decat un vis si mai aproape decat orizontul sperantelor noastre. Un Parlament cu oameni onesti, mai muncitori, mai buni.

Gasesc foarte potrivite cuvintele lui Iuliu Maniu, unul dintre artizanii Unirii, care spunea ca „deplina libertate si egala impartire in puterea de stat a cetatenilor este singura baza solida a dezvoltarii unui stat.”

De actiunile fiecaruia dintre noi depinde ca tinerele generatii sa traiasca in pace, prosperitate si stabilitate.

Amintind despre sacrificiul suprem al inaintasilor nostri si onorand memoria acestora, nu trebuie sa ne temem de viitor. Viitorul il construim impreuna! La fel cum natiunea romana a depasit atatea momente dificile, sunt sigur ca si de aceasta data vom reusi!

Uniti, solidari si hotarati vom trece cu bine si peste aceasta perioada grea. Si cand aceasta pandemie va fi depasita, ne vom intalni din nou. Vom fi impreuna si vom spune ca uniti am invins si ca, orice vom avea de infruntat mai departe, tot uniti vom invinge!

La multi ani, Romania!

La multi ani, dragi romani!

Va doresc multa sanatate!

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: