Iohannis, la ceremonia militara de la Arcul de Triumf: „Ati scris istorie. 27 de militari si-au pierdut viata in Afganistan si alti 227 au fost raniti”

news

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, ca misiunea Fortelor Armate ale Romaniei in Afganistan va ramane in istorie drept cea mai lunga si complexa operatiune militara din afara teritoriului national dupa Al Doilea Razboi Mondial. „Participarea la aceasta ampla operatie militara a reprezentat o pozitionare strategica a Romaniei, asezandu-se alaturi de NATO in razboiul impotriva terorismului”, a punctat seful statului. El a mentionat ca 27 de militari si-au pierdut viata si alti 227 au fost raniti, unii dintre ei cu urmari grave.

„Marcam astazi o zi cu totul speciala, incarcata de emotie si de recunostinta. De cate ori vorbim de eroii Romaniei, cei mereu gata de sacrificiul suprem, avem tendinta sa ne gandim mai degraba la trecut. Dar eroismul si iubirea de tara sunt printre valorile constitutive ale natiunii noastre”, a afirmat Iohannis, in discursul tinut la ceremonia militara organizata cu ocazia incheierii misiunii Armatei Romaniei in Afganistan.

El a adaugat ca misiunea Fortelor Armate ale Romaneiei in Afganistan va ramane in istorie drept cea mai lunga si complexa operatiune militara din afara teritoriului national dupa Al Doilea Razboi Mondial.

„Sunt mii de femei si barbati care au lasat in tara parinti, au lasat copii, pe care nu i-au mai putut vedea crescand, au lasat oameni dragi pentru a lua parte la o misiune care le-a pus viata in pericol. E un efort sustinut pe care doar oamenii devotati si curajosi il pot face”, a subliniat Iohannis.

Potrivit sefului statului, participarea la aceasta ampla operatie militara a reprezentat o pozitionarea strategica a Romaniei, tara noastra asezandu-se alaturi de NATO in razboiul impotriva terorismului.

„Romania a aratat ca e un partener de incredere al SUA, greu incercate de atacurile teroriste din septembrie 2001”, a declarat Iohannis.

El a subliniat ca prezenta Romaniei in Afganistan ne-a adus respectul aliatilor si al comunitatii internationale si ca Romania si-a respectat angajamentele asumate, ramanand in Afganistan pana la indeplinierea misiunii si retragerea fortelor NATO.

„Militarii nostri s-au adaptat razboiului asimetric. E o performanta care merita respectul nostru. A fost un efort urias si in tara pentru a pregati contingentele”, a aratat Iohannis.

Potrivit presedintelui, succesul acestei misiuni se datoreaza in mare parte si sustinerii din partea familiilor militarilor ramase acasa.

„Cel mai greu pret platit este de sange si lacrimi pentru aceasta misiuni. 27 de militari si-au pierdut viata si alti 227 au fost raniti, unii
dintre ei cu urmari grave. (…) Ati scris istorie, sunteti eroii generatiilor noastre si suntem mandri de voi. Ne-ati aratat ca dragostea de tara, spiritul de sacrificiu, curajul si patriotismul raman repere fundamentale ale natiunii noastre. Nu ne vom uita niciodata eroii”, a afirmat Klaus Iohannis.

Mai mult despre:

Comentarii: