Iohannis le arata directia ambasadorilor Romaniei: „Dorim sa crestem prezenta americana in regiunea noastra, sub toate aspectele sale: militara, economica, energetica si politica”

news

Presedintele Iohannis a declarat, marti, cu prilejul primirii sefilor de misiuni diplomatice, a sefilor oficiilor consulare si a directorilor Institutelor culturale romanesti cu ocazia Reuniunii Anuale a Diplomatiei Romane, ca „dorim sa crestem prezenta americana in regiunea noastra, sub toate aspectele sale: militara, economica, energetica si politica”.

„In ceea ce priveste rolul Romaniei in NATO, la Summitul de la Vilnius Romania si-a atins toate obiectivele. Am marcat pasi decisivi in consolidarea securitatii noastre colective, iar sarcina dumneavoastra este de a actiona hotarat pentru implementarea deciziilor Summitului.

Pentru orice amenintare de securitate care ar putea afecta Romania, Alianta are, datorita adoptarii noilor planuri de aparare, un raspuns pregatit, pe masura.

Este creat si cadrul necesar pentru aducerea grupurilor de lupta, inclusiv a celui din Romania, la nivel de brigada, prin forte de intarire, daca situatia o va impune. Totodata, vom accelera procesele legate de prepozitionarea de echipamente.

O repet: Romania si cetatenii sai beneficiaza acum de cel mai inalt grad de securitate si aparare din intreaga noastra istorie.

Vom continua sa asiguram indeplinirea angajamentelor noastre nationale, in stransa coordonare cu aliatii nostri, inclusiv in cadrul Formatului Bucuresti 9, care si-a dovedit utilitatea in asigurarea unei coordonari eficiente pe Flancul Estic.

Salut, totodata, reconfirmarea importantei strategice a Marii Negre si va incurajez sa continuati eforturile pentru consolidarea locului acesteia pe agenda NATO.

Evolutii precum proeminenta regiunii in eforturile globale de asigurare a transferului granelor ucrainene catre pietele internationale pot facilita aceste eforturi. In acelasi sens contribuie si finalizarea de catre Statele Unite a Strategiei de Securitate la Marea Neagra, la care Ministerul Afacerilor Externe a contribuit substantial. Implementarea acesteia va oferi si mai multa substanta cooperarii noastre in regiune.

Nu in ultimul rand, dezvoltarea si aprofundarea Parteneriatului nostru Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezinta un pilon a carui relevanta se reconfirma si se consolideaza. Suntem profund angajati in mentinerea si intarirea relatiei transatlantice.

Totodata, dorim sa crestem prezenta americana in regiunea noastra, sub toate aspectele sale: militara, economica, energetica si politica.

Vom continua sa actionam impreuna cu partenerii americani pentru obiectivul comun de accedere a Romaniei in Programul Visa Waiver.

Este nevoie, si in perioada urmatoare, pentru a ne atinge obiectivele, sa utilizam forta parteneriatelor noastre bilaterale sau a formatelor de cooperare pe care le-am initiat sau transformat in instrumente eficiente de politica externa.

Astfel, vom continua sa aprofundam relatiile bilaterale cu partenerii europeni, mai ales cu cei strategici sau cu relevanta strategica: Germania, Franta, Spania, Italia, Regatul Unit, Polonia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Portugalia, Belgia, Ungaria si statele baltice.

Totodata, este esential sa aprofundam formatele trilaterale consolidate sau lansate in ultimii ani.

Ma refer la trilateralele Romania – Polonia – Turcia, Romania – Republica Moldova – Ucraina, Romania – Polonia – Spania, fiecare fiind construita pe o logica de cooperare eficienta si tintita.

Trebuie sa va concentrati in continuare si pe relatiile cu partenerii nostri strategici din Caucazul de Sud, Azerbaidjan si Georgia, precum si cu Armenia, avand in vedere importanta acestei regiuni sub aspect energetic si din punctul de vedere al rolului sau in configuratia politica, economica si de securitate de la Marea Neagra.

Interesul nostru fata de Marea Neagra ramane un numitor comun si un liant al diverselor noastre formate si initiative in regiune si dincolo de aceasta. Un exemplu elocvent este Initiativa celor Trei Mari, al carei Summit il voi gazdui din nou la Bucuresti, peste doar cateva zile.

In contextul geopolitic creat de razboiul din Ucraina, Initiativa a castigat in relevanta si consider ca trebuie sa devina o platforma si mai importanta in consolidarea rezilientei regionale si europene.

La Summitul din 6 septembrie, Romania are o serie de obiective, dintre care mentionez reconfirmarea rolului Initiativei de promovare a cresterii economice si a interconectarilor strategice, inclusiv prin consolidarea si rafinarea instrumentelor Initiativei, si redefinirea relatiei Initiativei cu vecinatatea sa, reconfigurata geopolitic.

Fara a anticipa deciziile care vor fi luate la Summit, se prefigureaza si largirea Initiativei cu un nou stat participant, Grecia, respectiv acordarea statutului de stat participant asociat Ucrainei si Republicii Moldova”, a spus Iohannis.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: