Iohannis, mesaj de urgenta catre Juncker si Tusk privind situatia grava din Republica Moldova. Solicita „actiuni concrete pentru a pune capat situatiei actuale”

politica

Presedintele Klaus Iohannis le solicita presedintelui Consiliului European si presedintelui Comisiei Europene  gasirea ”in regim de urgenta” a unei solutii negociate privind situatia „grava” din Republica Moldova.

Iohannis a trimis, in acest sens,  o scrisoare inaltilor oficiali de la Bruxelles.

Textul integral al scrisorii:

„Stimate domnule Presedinte al Consiliului European,
Stimate domnule Presedinte al Comisiei Europene,

Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, avand o relatie speciala cu Republica Moldova, bazata pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova, si impartasind o limba, o istorie si o cultura comune, este preocupata de evolutiile aflate in desfasurare la Chisinau.

In opinia noastra, Republica Moldova, partener asociat al Uniunii Europene prin Acordul de Asociere si Acordul de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator si, in acelasi timp, membru al Parteneriatului Estic, se confrunta in prezent cu o grava criza constitutionala si politica, care prezinta riscuri pentru stabilitatea sa.

Mai mult decat atat, dupa cum sunt convins ca stiti, aceasta criza, in imediata vecinatate a Romaniei si a Uniunii Europene, prezinta mize semnificative pentru stabilitatea si securitatea regionale pe care Uniunea Europeana si statele sale membre nu le pot ignora.

Cred cu tarie ca Uniunea Europeana, in ansamblul sau, in conformitate cu angajamentele asumate fata de Republica Moldova prin intermediul Politicii Europene de Vecinatate, precum si prin Strategia Globala a Uniunii Europene, trebuie sa se ridice la nivelul asteptarilor cetatenilor Republicii din Moldova, care in majoritate si-au exprimat sprijinul pentru agenda europeana a tarii lor, dupa cum s-a confirmat si la alegerile parlamentare din februarie 2019.

In acest context, fac apel la dumneavoastra, in regim de urgenta, pentru a identifica, impreuna cu statele membre ale Uniunii Europene, actiuni concrete pentru a pune capat situatiei actuale printr-o solutie negociata in Republica Moldova, pe baza valorilor si principiilor Uniunii Europene.

Romania este pregatita sa sprijine aceste eforturi, in deplina concordanta cu obiectivul nostru strategic, care este si obiectivul Uniunii Europene, acela de a sustine parcursul european al Republicii Moldova.

Cu stima,
Presedintele Romaniei
Klaus-Werner Iohannis

Excelentei sale Domnul Donald Tusk
Presedintele Consiliului European,

Excelentei sale Domnul Jean-Claude Juncker
Presedintele Comisiei Europene

Cc: Doamnei Federica Mogherini
Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate / Vicepresedinte al Comisiei Europene

Domnului Johannes Hahn
Comisar pentru Politica Europeana de Vecinatate si Negocieri in vederea Extinderii”

Mai mult despre: ,

Comentarii: