Iohannis, mesaj ferm adresat Guvernului Grindeanu si lui Dragnea: „Politica celui mai puternic, pur si simplu, nu mai merge”. Ce a gasit in Moldova, fieful PSD

politica

Presedintele Klaus Iohannis a transmis un avertisment voalat catre Liviu Dragnea si Sevil Shhaideh, dupa ce a spus la Suceava, la o reuniune cu alesii locali, ca PNDL, programul derulat de MDRAP, prin care localitatile primesc bani, are o mare problema de transparenta, transmite Realitatea TV.

Presedintele a pledat pentru descentralizare, dar atrage atentia ca pentru realizarea acesteia nu trebuie implicat „un partid”, „un om” sau „un guvern”, ci intreaga administratie, iar descentralizarea nu trebuie facuta „impotriva cuiva”, dar „nici pentru cineva”. Seful statului participa, miercuri, la o dezbatere cu peste 300 de alesi locali din regiunea de dezvoltare Nord-Est.

„Guvernantii sa se foloseasca cu intelepciune de invatamintele trecului si sa nu introduca o discriminare intre autoritatile publice locale. (…) Politica celui mai puternic, pur si simplu, nu mai merge”, a declarat presedintele in fata sutelor de alesi locali.

„Reforma administrativa nu trebuie sa fie o sarcina a fiecarui guvern format, de a reorganiza ceva cu orice pret. Dimpotriva, guvernele predecesoare sunt obligate sa continue reforma. Nu un partid, nu un om, nu un guvern, ci intreaga administratie trebuie implicata in tot acest efort colectiv. Cu cat aceste lucruri se fac in grupuri mai restranse, cu atat erorile vor fi mai grave. Descentralizarea si modernizarea nu se pot face impotriva cuiva, ci pentru a imbunatati sistemul. Nu pot fi facute nici pentru cineva”, a mai spus Klaus Iohannis.

Referindu-se la Programul National de Dezvoltare Locala, presedintele a aratat ca acesta a „impartit tara in doua”. „In ciuda beneficiilor certe, programul a avut aproape in totdeauna o mare problema de transparenta. A impartit tara in doua categorii: primari fericiti si primari nefericiti, beneficiari ai programului sau eliminati de pe lista programului, de multe ori pe criterii politice”, a sustinut seful statului.

Presedintele a mai aratat ca „Moldova se defineste, in prezent, prin 0 km de autostrada” si ca Regiunea de dezvoltare Nord-Est absoarbe doar 6% din totalul investitiilor straine din Romania.

In urma cu aproximativ o luna, premierul Sorin Grindeanu declara ca a fost intocmit si trimis spre avizare proiectul de lege privind descentralizarea.

”Proiectul de lege privind descentralizarea este pe site-ul Ministerului Dezvoltarii, a fost trimis spre avizare pentru hotararea de guvern. E pasul premergator descentralizarii pentru ca asta ne-a spus Comisia Europeana ca era nevoie si asta lipsea pana acum, aceasta strategie pentru descentralizare. A plecat de la Ministerul Dezvoltarii, e pe circuit pentru avizare, am facut un apel inclusiv ieri, la intalnirea pe care am avut-o la Sinaia cu ministri ca pana miercuri la sedinta de guvern sa fie adoptata aceasta strategie de descentralizare”, a spus Grindeanu.

Proiectul Guvernului PSD-ALDE reia, in mare, prevederile legii promovate de Liviu Dragnea in 2013, lege declarata neconstitutionala de CCR.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: