Iohannis, miercuri dimineata, la CSM: „Este inadmisibil, inacceptabil, o bataie de joc. Aceasta chestiune nu este pur si simplu tolerabila”

news

Presedintele Klaus Iohannis participa, miercuri, la sedinta CSM dedicata ordonantei care a fost data azi-noapte de catre Guvernul PSD privind modificarea legislatiei penale.

„E inadmisibil, inacceptabil, un scandal, o bataie de joc! Nu se poate ca Guvernul sa adopte noaptea o ordonanta de urgenta intr-un domeniu atat de sensibil. Aceasta chestiune nu este pur si simplu tolerabila!”, a declarat presedintele la intrarea in CSM.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat ca adoptarea OUG privind codurile penale este un demers ”periculos, nedemocratic si lipsit de o minima aparenta de respect fata de principiile transparentei decizionale, consultarii si dezbaterii”, ce creeaza „un real potential de instabilitate sociala”.

Sefa CSM isi exprima ferm indignarea fata de modalitatea prin care Ministerul Justitiei „a inteles sa se raporteze la procedurile prevazute de lege” in promovarea celor doua proiecte de acte normative, inaintate Parlamentului spre aprobare in procedura de urgenta, precum si in adoptarea Ordonantei de urgenta pentru modificarea Codului penal si a Codului de procedura penala.

„Apreciez ca nepermisa nu numai sfidarea legii de catre Executiv, cat mai ales atitudinea evidenta de desconsiderare a celorlalte institutii implicate in procedura avizarii prealabile a proiectelor de lege, facand astfel inutil orice efort de mentinere a echilibrului intre puterile statului. Consider periculos si nedemocratic acest demers lipsit de o minima aparenta, macar, de respect fata de principiile transparentei decizionale, consultarii si dezbaterii, ce creeaza un real potential de instabilitate sociala. Maniera in care Ministerul Justitiei a gestionat intregul demers nu poate fi justificata, in niciun fel, prin invocarea caracterului urgent al masurilor vizate, si chiar asa fiind, urgenta nu presupune impunerea prin forta a unui veritabil asediu asupra Justitiei”, a afirmat judecatoarea Mariana Ghena.

Presedintele Consiliului a atras atentia asupra „riscurilor serioase” la care este expus statul de drept prin continuarea acestor politici si a solicitat celor responsabili reasezarea echilibrata a procedurilor in perimetrul institutional si democratic.

Totodata, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis un comunicat de presa, in care subliniaza ca adoptarea proiectului de ordonanta de urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Codurilor penale reprezinta o ”nesocotire grava” a dispozitiilor legale in materia avizarii si a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legala de a-l exprima.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: