Iohannis, poreclit „Iohannidis” de catre corespondentul postului francez BFMTV in Ucraina

news

Coresponsdentul postului BFMTV, cel mai urmarit pot de stiri din Franta, l-a poreclit „Iohannidis” pe presedintele Romaniei, care se afla alaturi de Macron in vizita la Irpin.

„Reporterul BFMTV vorbeste despre prezenta [in dreapta lui E. Macron] a presedintelui Romaniei, Klaus Iohannidis. Pana la finalul acestei zile ‘istorice’ vom sti ca il cheama Iohannis”, a relatat corespondentul Le Figaro in Romania, Paul Cozighian.

Presedintele Klaus Iohannis a condamnat, joi, la Kiev, utilizarea exporturilor de cereale de catre Rusia ca pe o arma si a facut apel la implicarea tuturor actorilor relevanti pentru convenirea unei ‘coalitii de state’ care sa sprijine efortul international de creare a unor ‘coridoare albastre’ pentru transportul maritim, in siguranta, prin Marea Neagra.

„Ne aflam acum in punctul in care Rusia a mai adaugat un instrument de santaj printre actiunile sale – cerealele. Condamn cu tarie utilizarea exporturilor de cereale de catre Rusia ca pe o arma, cu un asemenea impact global major. Am discutat astazi despre acest subiect si despre solutiile posibile pentru depasirea acestei situatii. Ca parte relevanta a solutiei la situatia de insecuritate alimentara generata de Rusia, Romania participa activ la eforturile de facilitare a tranzitului exporturilor de cereale din Ucraina si actioneaza ca hub regional pentru granele ucrainene. Autoritatile noastre responsabile depun eforturi pentru a gasi cele mai bune solutii pentru a usura tranzitul prin Portul Constanta de la Marea Neagra si prin porturile dunarene. De la inceputul invaziei rusesti, Portul Constanta a asigurat tranzitul a peste un milion de tone de cereale din Ucraina. De asemenea, depunem eforturi pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, precum si pentru reabilitarea liniilor de cale ferata cu ecartament larg de pe teritoriul Romaniei. In plus, Romania face apel pentru implicarea tuturor actorilor relevanti pentru convenirea unei ‘coalitii de state’ care sa sprijine efortul international de creare a unor ‘coridoare albastre’ pentru transportul maritim, in siguranta, prin Marea Neagra”, a spus seful statului, la conferinta comuna cu omologii ucrainean, Volodimir Zelenski, si francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, si premierul italian, Mario Draghi.

Trebuie initiate pregatirile pentru reconstructia Ucrainei, a subliniat presedintele roman.

„Am fost de acord cu totii ca Uniunea Europeana are un rol important in acest efort si trebuie sa cream instrumente eficiente in acest scop”, a mai spus seful statului.

Presedintele Iohannis a subliniat ca acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeana pentru Ucraina, Republica Moldova si Georgia la Consiliul European de saptamana viitoare este esentiala in construirea unui „scut puternic si durabil” in jurul valorilor europene.

„Aceasta decizie este graitoare pentru capacitatea noastra de a proiecta securitate si stabilitate in vecinatatea proprie. Nu mai avem timp pentru ezitari. Partenerii nostri au nevoie sa le acordam mai mult sprijin pe termen lung, sa-i ajutam in a-si construi rezilienta si a face fata unei game largi de provocari simultane, fie conventionale, fie hibride. Domnule presedinte Zelenski, dragi prieteni, ne aflam aici impreuna pentru ca stim ca este de datoria noastra sa actionam. Este responsabilitatea noastra sa mentinem acest avant si sa ne ajutam prietenii ucraineni sa-si faureasca un nou viitor”, a evidentiat Iohannis.

Seful statului roman a exprimat solidaritatea deplina cu poporul ucrainean.

„Demersul nostru comun reafirma unitatea noastra si angajamentul solid de a continua sprijinul pentru Ucraina. Romania, ca vecin si partener de incredere, dar si ca stat membru al Uniunii Europene si aliat NATO cu cea mai lunga frontiera cu Ucraina, este pe deplin solidara cu poporul ucrainean. Deplangem pierderile de vieti omenesti, ranile deschise ale tuturor ucrainenilor care si-au vazut caminele, scolile, spitalele si chiar istoria atacate in mod brutal. Suntem mai uniti si mai puternici ca niciodata – la nivel regional, european si transatlantic – in prezervarea valorilor noastre fundamentale si a ordinii internationale bazate pe reguli, pe care dumneavoastra, cetatenii ucraineni, le aparati cu atat de mult curaj. Agresiunea premeditata, nejustificata, neprovocata si ilegala a Rusiei trebuie sa inceteze!”, a transmis Iohannis.

El a mentionat si sprijinul acordat de Romania pentru Ucraina, precizand ca vor fi continuate discutiile pentru identificarea altor solutii si masuri cuprinzatoare.

„In cadrul intalnirii de astazi cu domnul presedinte Zelenski, am discutat despre modalitatile concrete de a sprijini in continuare Ucraina in infrangerea acestei amenintari existentiale. Vom continua sa identificam solutii si masuri cuprinzatoare pentru a ajuta Ucraina sa reziste si sa respinga amenintarea rusa”, a mai declarat Iohannis.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: