Iohannis se pregateste sa preia sefia Consiliului European: „Vocea UE in plan global este una mica, este total nesatisfacator”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca proiectul european este unul de succes, cu o Uniune „puternica” economic, insa „vocea” UE in plan global este „una mica”, ceea ce pentru el, ca sef de stat, este „total nesatisfacator”. In martie 2020, Donald Tusk a anuntat ca i-a propus lui Iohannis sa fie presedinte al Consiliului European.

Seful statului a afirmat, la evenimentul de lansare oficiala a dezbaterii nationale privind viitorul Europei, organizat la Palatul Cotroceni, ca trebuie sa se constientizeze ca, daca UE vrea sa aiba in plan global o greutate similara cu importanta economica, statele membre trebuie sa lucreze mult mai mult impreuna si sa aiba abordari comune.

„Nu trebuie sa renuntam foarte repede la politica externa nationala, dar sa devenim constienti ca daca UE vrea sa aiba in plan global o greutate similara cu importanta economica si economia Uniunii atunci trebuie sa lucram mult mai mult impreuna si sa avem abordari comune si sa avem ceea ce s-ar putea defini o politica externa si de securitate comuna”, a transmis Iohannis.

El a adaugat ca, deocamdata, nu sunt semne ca statele din UE ar dori sa renunte la o politica externa si de securitate nationala, iar aceste chestiuni sunt de o importanta „vitala” si pentru Romania.

„Politica externa este un atribut national, este cea mai importanta piatra din coroana suveranitatii. Deocamdata nu sunt semne ca statele din UE ar dori sa renunte la o politica externa si de securitate nationala. Si pentru Romania si pentru mine aceste chestiuni sunt de o importanta vitala si, din acest motiv, am cultivat si cultivam relatii care sunt benefice pentru Romania si ne asigura securitatea noastra nationala, cum este Parteneriatul strategic cu SUA, cum sunt mai multe parteneriate strategice pe care le avem cu diferite state cu care avem politici foarte apropiate si ne sprijinim reciproc. In plan economic, daca vorbim de securitatea economica, apartenenta la UE este clar ceea ce vine in sprijinul economiei romanesti si nu doar a economiei la modul abstract, ci este o chestiune care se resimte in buzunarul fiecarui roman”, a subliniat Iohannis.

In opinia sa, relatia transatlantica este „coloana vertebrala a civilizatiei, a culturii democratice in care traim, bazata pe valori, respect reciproc, colaborare”.

„Aceste lucruri nu pot fi inlocuite prin nimic si relatia transatlantica pentru noi este vitala, pur si simplu in adevaratul sens al cuvantului. Asta se refera si la noi, la Romania, dar este la fel de valabil si pentru UE. In acest sens, am salutat expres noua abordare de revigorare a relatiei transatlantice care are un aspect securitar prin NATO, are un aspect profund economic prin relatia economica intre SUA si UE”, a explicat Klaus Iohannis.

El a completat ca Uniunea Europeana este un proiect de succes, dar nu a contat in ecuatia crizelor externe.

„Suntem in UE fiindca noi credem in acest proiect, este un proiect de succes, eu as spune ca UE este un proiect de mare succes si de multe ori uitam sa vorbim despre aceste lucruri si lasam spatiul deschis populistilor si euroscepticilor care striga foarte tare, dar nu realizeaza lucruri. Nu vedem nicaieri un populist sau un eurosceptic care face sa functioneze mai bine o economie sau o relatie economica. Insa, daca ne uitam in jur, vedem ca UE este un succes in domeniul economic, in domeniul colaborarii, sper cat de curand si in domeniul gestionarii crizelor – Piata Unica este un exemplu foarte bun in acest sens, dar, din pacate, daca ne uitam la greutatea globala a UE trebuie sa recunoastem ca vocea UE in plan global este una mica. Putem sa ne uitam la crizele care sunt la pragul usii noastre. Siria, de exemplu. Siria este in razboi de 10 ani, dar UE in acea ecuatie nu a contat. Este dureros, dar trebuie sa spunem aceste lucruri. Nordul Africii, cu toate crizele, ca sa nu mai vorbim de crizele din zone mai indepartate”, a declarat presedintele Iohannis.

Seful statului a pledat pentru o coordonare mai buna intre statele UE.

„Nu trebuie sa renuntam foarte repede la politica externa nationala, dar sa devenim constienti ca daca UE vrea sa aiba in plan global o greutate similara cu importanta economica si economia Uniunii atunci trebuie sa lucram mult mai mult impreuna si sa avem abordari comune si sa avem ceea ce s-ar putea defini o politica externa si de securitate comuna. (…) Daca nu ne coordonam mai bine si daca nu suntem mai hotarati in situatii complicate atunci vom avea in continuare o Uniune puternica economic si destul de firava cand vine vorba de vocea globala, ceea ce pentru mine ca si presedinte este total nesatisfacator. Asa cum imi doresc ca Romania sa conteze in plan global, sa aiba o voce puternica, o economie solida, sa fie un furnizor de securitate in regiune, asa imi doresc ca si UE sa aiba o voce puternica, sa fie un actor puternic si respectat, care poate nu doar sa se implice, ci poate sa rezolve conflicte si poate sa transmita valorile care stau la baza uniunii noastre”, a conchis seful statului.

Presedintele PPE, Donald Tusk, fost presedinte al Consiliului European, a declarat in martie 2020, la ceremonia in care presedintele roman a primit premiul „Coudenhove-Kalergi”, ca in 2019 i-a propus lui Klaus Iohannis sa-i fie succesor, dar refuzat.

„Ii spun cu mare convingere ca ar fi un nemaipomenit presedinte al Consiliului European. Presedintele Iohannis zambeste cordial, imi multumeste pentru aceasta propunere si dupa o vreme adauga: «Stii ceva, Donald, eu mai am ceva treaba de facut in Romania, asa ca, te rog, nu lua in consideratie candidatura mea»”, a declarat Donald Tusk.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: