Iohannis, sesizare la CCR privind o afacere de aprox. 2 milioane de euro, perfectata de Camera Deputatilor

news

Presedintele Klaus Iohannis a trimis joi CCR o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind achizitionarea imobilului Ansamblul conacului Bratianu – Florica (‘Vila Florica’), situat in localitatea Stefanesti, judetul Arges, de catre Ministerul Culturii si Identitatii Nationale.

„In ipoteza in care Ministerul Culturii si Identitatii Nationale ar dori sa cumpere monumentul istoric, norma de la art. 1 din legea supusa controlului de constitutionalitate poate fi interpretata ca un drept exclusiv instituit in favoarea acestuia. Or, un asemenea drept exclusiv stabilit prin lege presupune in mod corelativ obligatia vanzatorului de a vinde exclusiv ministerului, dreptul de dispozitie al titularului dreptului de proprietate fiind restrans in mod nejustificat. Asadar, acesta nu va putea instraina bunul catre un alt subiect de drept daca nu se ajunge la incheierea unui contract translativ de proprietate intre titularul dreptului de proprietate si Ministerul Culturii. In plus, in lipsa unui termen legal in cadrul caruia ministerul ar trebui sa isi exercite aceasta exclusivitate, obligatia vanzatorului apare ca perpetua”, se arata, intre altele, in sesizarea sefului statului. Pe de alta parte, adauga documentul, in ipoteza in care Ministerul Culturii si Identitatii Nationale nu ar dori sa cumpere monumentul istoric, legea poate fi interpretata ca instituind o obligatie in sarcina ministerului.

Potrivit sesizarii, ignorand normele de tehnica legislativa, se poate trece la o limitare a dreptului de proprietate si, din perspectiva diametral opusa, legea apare ca avand un vadit caracter discriminatoriu cu afectarea art. 4 alin. (2) si art. 16 alin. (1) din Constitutie.

Decizia de cumparare a Vilei Florica a fost luata in plenul Camerei Deputatilor saptamana trecuta. Pretul negociat de proprietari cu Ministerul este de 1,82 milioane euro. Dupa incheierea formalitatilor, actualii proprietari vor dona o parte din suma incasata Ministerului Culturii pentru repararea monumentului istoric si acordarea unor burse.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: