Iohannis, singurul lider politic care mai tine minte. Dancila a fugit cand a fost intrebata despre victimele de la Colectiv

news

Presedintele Klaus Iohannis a depus, marti, o coroana de flori si a aprins o lumanare la Clubul Colectiv. Intrebata de jurnalisti, marti, daca are un mesaj pentru victimele de la Colectiv, premierul Dancila a fugit. „Multumesc mult, multumesc!”, a fost raspunsul Vioricai Dancila.

Trei ani au trecut de la una din cele mai mari tragedii din istoria recenta a Romaniei – incendiul din clubul Colectiv. Dupa seara de 30 octombrie 2015, 65 de tineri au murit, iar alti aproape 200 au fost raniti. Chiar si acum, supravietuitorii inca se lupta cu ranile, cu operatiile si cu cosmarurile traite in zilele urmatoare incendiului. „Nu avem nimic”, spun ei, nici spitale pentru arsi, nici pansamente speciale, nici empatie din partea medicilor, scrie news.ro.

In seara de 30 octombrie 2015, cateva sute de tineri se aflau in clubul Colectiv din fosta fabrica Pionierul din Bucuresti, unde asistau la concertul trupei rock Goodbye to Gravity, care isi lansa albumul „Mantras of War”. La ora 22.32, in timpul concertului izbucneste un incendiu din cauza unor artificii de pe scena, iar focul se extinde rapid in cateva secunde.

In acea noapte, 27 de tineri si-au pierdut viata, iar alti 162 au fost raniti si transportati la unsprezece spitale din Bucuresti. In saptamanile care au urmat, 37 dintre supravietuitori au murit in spitale. In vara anului trecut, un alt supravietuitor din Colectiv, a carui prietena si-a pierdut viata in incendiu, a murit. Bilantul – 65 de morti. Tanarul, a carui prietena a murit in Colectiv, s-ar fi sinucis. „Este vorba de un baiat ale carui traume au continuat, asa cum continua in cazul tuturor victimelor din Colectiv”, spunea atunci Eugen Iancu, presedintele Asociatiei Colectiv.

Au fost incepute anchete penale, dar la trei ani de la tragedie nu exista niciun vinovat.

In 3 noiembrie 2015, mii de oameni au iesit in strada si au cerut demisia premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea si a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone. A doua zi, Victor Ponta a demisionat. Tot atunci, si-a anuntat demisia si primarul sectorului 4, Cristian Popesu Piedone.

In apropierea fabricii Pionierul, acolo unde functiona clubul Colectiv, vor avea loc marti doua slujbe de pomenire. Prima va avea loc la biserica Sfantul Nicolae – Brosteni, incepand de la ora 10.00, daca vremea va permite, in fata monumentului funerar ridicat de Arhiepiscopia Bucurestilor. Al doilea parastas va avea loc, incepand de la orele 11.00, in Piata Bucur.

Marti seara, victimele tragediei din Colectiv vor fi comemorate prin „marsul Chitarelor”, care incepe in Piata Unirii, spre Piata Bucur.

Mai mult despre:

Comentarii: