Iohannis, solicitat sa nu promulge o noua lege adoptata in Senat: „Incurajeaza coruptia, alesii locali vor putea sa fure din nou”

politica

USR ii solicita presedintelui Klaus Iohannis sa respinga de la promulgare modificarile votate luni seara in Senat la legea administratiei publice locale. „Legea incurajeaza coruptia in administratie”, acuza Nicusor Dan.

„USR, prin vocea senatoarei Florina Presada, s-a opus in Senat adoptarii unor modificari la legea administratiei publice locale care absolva pe alesii locali, primari, viceprimari, sefi de consilii judetene, consilieri, de raspundere penala in cazul unor abuzuri si acte de coruptie.

Ii cerem presedintelui Romaniei Klaus Iohannis sa nu promulge aceasta lege care incurajeaza coruptia in administratie.

Legea transfera responsabilitatea pe umerii subordonatilor, asupra carora sefii, primari sau presedinti de Consilii Judetene, pot face presiuni politice sa semneze acte ilegale, inclusiv sub amenintarea sanctiunilor. Noua forma a legii le da si instrumentul presiunii: sanctiunea.

USR este singurul partid care a votat impotriva, toate celelelate partide au sustinut modificarile, la presiunea baronilor locali. Au abandonat interesele celor care i-au votat, protejandu-si alesii locali corupti in fata justitiei”, afirma Nicusor Dan pe Facebook.

Senatul a adoptat, luni, cu 97 de voturi favorabile si opt voturi impotriva, proiectul de lege de modificare a Legii administratiei locale prin care toti semnatarii unui document emis de catre o unitate administrativ-teritoriala (UAT) sunt responsabili, civil sau penal, pentru legalitatea acestuia, nu doar primarii sau presedintii de consilii judetene. In schimb, secretarii UAT pot refuza motivat sa semneze un act, daca il socotesc ca nerespectand prevederile legale in vigoare.

”Pentru orice document pe care secretarii din primarii sau consiliile judetene si-a u pus avizul de legalitate si au semnat, consideram ca este necesar sa se prevada ca acestia raspund exclusiv in cazul in care, printr-un document emis de primarie sau consiliul judetean, s-a incalcat legea”, se arata in expunerea de motive.

Astfel, semnaturile primarilor sau presedintilor CJ atesta faptul ca a fost respectat circuitul documentelor in UAT pe care o conduc si sunt ca sunt toate semnaturile celor responsabili in domeniu.

In cazul in care secretarul UAT considera ca documentul pe care trebuie sa il semneze incalca prevederile legale, el poate refuza, motivat, insa cu riscul de a fi sanctionat daca refuzul sau nu a fost intemeiat. Initiatorii cred ca astfel ar putea fi impiedicate presiunile politice asupra functionarilor pentru a semna documente nelegale.

Senatul a adoptat legea, in calitate de for decizional, cu sprijinul senatorilor coalitiei guvernamentale. ”Prin aceasta propunere si prin amendamentele aduse s-a clarificat si pentru cei ce interpreteaza legile ca semnatura primarului este o semnatura de autenticitate a documentului emis si nu o semnatura de legalitate sau de specialitate in ceea ce priveste urbanismul si alte domenii (…) Mai mult decat atat, se responsabilizeaza toti functionarii din aparatul de specialitate pe domeniile fiecaruia prin care se stipuleaza foarte clar ca acea semnatura pe care o pun pe acel document este o semnatura prin care raspunda pe acel domeniu pe care a semnat”, a declarat, in plen, senatorul PSD Ioan Denes.

El a apreciat ca, prin aceasta lege, vor disparea situatiile in care alesii locali erau trasi la raspundere pentru erori comise de catre functionarii din primarii sau consilii judetene.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: