Iohannis, vizita oficiala in Lituania. Ia parte la un summit dedicat intaririi Flancului Estic al NATO

news

Presedintele Klaus Iohannis si-a inceput, joi, vizita oficiala in Lituania, el fiind primit la Palatul prezidential din Vilnius de omologul lituanian, Gitanas Nauseda.

Seful statului roman a fost intampinat cu onoruri militare.

Cei doi presedinti vor avea convorbiri tete-a-tete, la finalul carora vor sustine declaratii de presa comune.

Joi, Klaus Iohannis va avea o intrevedere si cu presedintele Parlamentului Republicii Lituania, Viktorija Cmilyte-Nielsen, si va depune o coroana de flori la „Memorialul celor cazuti in lupta pentru independenta”.

Administratia Prezidentiala a informat ca pe agenda convorbirilor se vor afla consolidarea relatiilor bilaterale, inclusiv a cooperarii economice si sectoriale, agenda europeana si internationala. Un loc important in discutii il va ocupa cooperarea in cadrul NATO si intarirea Flancului Estic al Aliantei pentru asigurarea securitatii Europei, inclusiv prin participarea Romaniei la misiunea de politie aeriana intarita in tarile baltice, incepand cu anul 2023. Se vor discuta posibilitatile de crestere a eforturilor de asistenta pentru Ucraina si refugiatii ucraineni, avand in vedere distrugerile provocate de razboi si venirea iernii, precum si masurile de sustinere a exporturilor de cereale din Ucraina, pentru asigurarea securitatii alimentare a unor state terte vulnerabile.

Pe agenda discutiilor se va afla si securitatea energetica, cu accent pe solutiile de diversificare a aprovizionarii cu gaze a Europei, in scopul reducerii dependentei de gazul rusesc. Vor mai fi abordate evolutiile din Republica Moldova si masurile de asistenta in contextul economic dificil pe care statul vecin il traverseaza, precum si cooperarea regionala, inclusiv din perspectiva Formatului Bucuresti 9 si al Initiativei celor Trei Mari.

Vineri, in a doua zi a vizitei sale in Lituania, presedintele Klaus Iohannis va participa la simpozionul „The Idea of Europe”, organizat la Kaunas de Universitatea Vytautas Magnus, unde va sustine o alocutiune in cadrul panelului prezidential.

De asemenea, seful statului va lua parte, impreuna cu omologii din Lituania, Letonia si Polonia, la un summit dedicat intaririi Flancului Estic al NATO, sustinerii Ucrainei si Republicii Moldova si respectiv promovarii memoriei europene, cu accent pe combaterea dezinformarii si a tentativelor de rescriere a istoriei.

Comentarii: