Ion Iliescu a ajuns la Parchetul General. Va fi audiat in Dosarul Revolutiei

actualitate

Fostul presedinte Ion Iliescu a venit joi la Parchetul instantei supreme, fiind citat pentru a fi audiat in calitate de martor in dosarul Revolutiei, in care se fac cercetari pentru infractiuni contra umanitatii.

La intrarea in sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ion Iliescu nu a dorit sa spuna in ce dosar a fost chemat de procurori si daca are calitate de martor sau daca anchetatorii il vor pune sub acuzare, scrie News.ro.

Potrivit unor surse judiciare, Ion Iliescu va da declaratii de martor in dosarul Revolutiei, in care in prezent se fac cercetari in rem, pentru infractiuni contra umanitatii.

In cadrul anchetei, procurorii militari ai Parchetului instantei supreme au audiat, in ultima perioada, mai multi fosti membri ai Consiliului Frontului Salvarii Nationale si au cerut acte de la mai multe institutii, care vor fi folosite in ancheta in care se fac cercetari pentru infractiunii contra umanitatii.

Printre cei care au fost audiati de procurori, in calitate de martor, sunt fostul premier Petre Roman, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, Laszlo Tokes, Ion Caramitru si Mircea Dinescu.

Procurorii militari din Parchetul instantei supreme au dispus, in 1 noiembrie 2016, extinderea urmaririi penale in rem, pentru infractiuni contra umanitatii.

Din actele dosarului rezulta ca, pentru pastrarea puterii, prin actiunile desfasurate si masurile dispuse, conducerea politica si militara instaurata dupa decembrie 1989 a determinat uciderea, ranirea prin impuscare, vatamarea integritatii fizice si psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui numar mare de persoane, „fapte care se circumscriu conditiilor de tipicitate ale infractiunii contra umanitatii”, a precizat PICCJ.

„Situatia premisa a infractiunii contra umanitatii referitoare la existenta unui atac generalizat rezulta din numarul mare de localitati in care au avut loc incidente armate cu consecintele mentionate anterior. Din modul in care s-a produs acest atac reiese existenta unui plan dupa care s-a actionat, plan care a urmarit crearea unei stari de confuzie in randul fortelor armate, prin divizarea conducerii Ministerului Apararii Nationale si difuzarea unor ordine, rapoarte si informatii false, scoaterea in strada si inarmarea populatiei, respectiv crearea aparentei unui «razboi civil» in care sa se confrunte unitati inarmate apartinand Ministerului Apararii Nationale si Ministerului de Interne sau aceluiasi minister, in scopul preluarii puterii si legitimarii noilor lideri. In realizarea acestui plan s-a apelat la Televiziunea Romana care a transmis comunicate alarmiste si uneori false, la taierea legaturilor telefonice si aducerea la conducerea ministerelor de forta a unor foste cadre militare loiale noii conduceri politico-militare, cu consecinta generarii unui «razboi» psihologic si mediatic care a condus la producerea a numeroase victime”, potrivit Parchetului instantei supreme.

Procurorii cerceteaza toate faptele care au facut obiectul dosarului nr. 11/P/2014, inclusiv cu privire la faptele comise dupa data de 22 decembrie 1989 in intreaga tara, conform dispozitiilor din incheierea de confirmare a redeschiderii urmaririi penale in cauza.

Dosarul „Revolutiei din 1989” este una dintre cele mai tergiversate anchete din istoria practicii judiciare din Romania. Procurorii au avut de lamurit cauzele in care s-a produs decesul a 709 persoane, ranirea prin impuscare a 1.855 de persoane, ranirea prin alte forme de violenta a 343 de persoane si privarea ilegala de libertate a 924 de persoane.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: