Iordache anunta planurile coalitiei PSD-ALDE privind Inspectia Judiciara. Cine ii va numi pe inspectorii care ii controleaza pe procurori

news

Scoaterea Inspectiei Judiciare din subordinea ministrului Justitiei si infiintarea unui organism independent este una dintre modificarile la cele trei legi ale Justitiei din pachetul de legi care a ajuns marti la Camera Deputatilor, a anuntat marti vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, presedinte al Comisiei speciale de punere in acord a legislatiei cu deciziile CCR.

„O modificare este cea care vizeaza infiintarea unui organism care sa aiba ca obiect de activitate Inspectia Judiciara. Noi ne dorim ca Inspectia Judiciara sa fie o institutie autonoma a carei activitate si a carui mod de perfectionare a activitatii sa fie dat unui Consiliu national de integritate al judecatorilor si procurorilor prin acest consiliu. Acest consiliu sa fie cel care gestioneaza fie numirea conducatorului Inspectiei Judiciare, fie intregul raport de activitate, propunerile concrete de imbunatatire a activitatii inspectiei judiciare. Inspectia Judiciara — ca institutie autonoma, nu in subordinea ministrului Justitiei, care este un om politic.

Noi am propus si vedem in urma dezbaterilor care este forma. Vom avea in cadrul dezbaterilor si niste propuneri concrete din cine sa faca parte, dar noi ne dorim ca factorul politic sa fie exclus din acest consiliu, consideram ca din acest consiliu trebuie sa faca parte membrii din CSM, din Inalta Curte, Parchet General, reprezentantii societatii civile, reprezentantii asociatiilor profesionale ale magistratilor”, a declarat Iordache, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

O alta prevedere, care vizeaza modificarea Legii 317, se refera la activitatea Consiliului Superior al Magistraturii. „In primul rand discutam de carierele judecatorilor si procurorilor. Si de la prima instanta, respectiv de la tribunal sau de la judecatorie sau Parchetul de pe langa Judecatorie, cariera magistratilor sa fie gestionata de sectiile speciale din cadrul CSM-ului. Si avizele pe care trebuie sa le dea pentru accederea in profesie sau pentru ocuparea anumitor functii trebuie sa le dea nu plenul CSM, ci sectiile, fie ca discutam de sectia pentru judecatori, fie ca discutam de sectia pentru procurori”, a explicat deputatul PSD.

El a sustinut ca pe ansamblu se doreste eliminarea oricarui amestec al factorului politic in activitatea instantelor sau a Parchetelor. „Consideram ca atunci cand factorul politic este cel care, intr-un fel sau altul, influenteaza activitatea juridica, actul din justitie va scadea”, a adaugat Iordache.

Cele trei proiecte de lege vor fi trimise spre consultare CSM, Ministerului Justitiei, Consiliului Legislativ. „Si vom invita probabil in momentul in care vom avea aceste avize la dezbateri, asa cum facem si pe legile care vizeaza punerea in concordanta cu deciziile Curtii, incat aceste legi clar vor fi perfectibile si vor ajuta la o justitie independenta si functionala. (…) Avem trei legi care de 13 ani trebuiau intr-un fel sau altul puse in concordanta cu realitatile la zi ale Romaniei’, a mentionat Florin Iordache.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: