Iordache, audiat de procurori pentru infractiuni de drept comun in cazul OUG 13. Precizari din partea ministrului Justitiei, Tudorel Toader

news

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a facut, luni, mai multe precizari privind ancheta derulata de Parchetul General in cazul OUG 13. Mai multi lideri ai PSD au reactionat furiosi dupa ce Florin Iordache a fost chemat vineri in fata procurorilor.

„La momentul acela (momentul deciziei CCR – n.r.) era deja inceput un dosar declinat de la DNA la Parchetul General. E normal ca procurorul sa dea o solutie, ca dosarul era la jumatate. O solutie de clasare, orice ar fi, tot trebuie data, dar nu mai poate sa continue pe circumstantele adoptarii, pe imprejurari, pe legalitate, constitutionalitate si oportunitate.

Am convingerea ca procurorul nu poate sa incalce decizia CCR. Sunt convins ca nu va mai urmari acele aspecte. Nu am de unde sa stiu daca ei nu suspecteaza fapte de drept comun. O sa vedem solutia. Am vazut si eu declaratia domnului procuror general. Nu a spus ca nu il intereseaza decizia CCR”, a declarat Tudorel Toader la Romania TV.

Fostul ministru al Justitiei Florin Iordache a fost audiat de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), la finalul saptamanii trecute, in dosarul in care se fac cercetari cu privire la OUG 13/2017.

Parchetul General anunta, pe 13 martie, ca ancheta privind OUG 13 este in curs de desfasurare si priveste savarsirea mai multor infractiuni, subliniind ca procurorul ‘are obligatia de a asigura, pe baza de probe, aflarea adevarului’.

„Cauza se afla pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, investigatia este in curs si priveste urmatoarele fapte prevazute de legea penala: sustragerea sau distrugerea de inscrisuri, fals intelectual, favorizarea faptuitorului, prezentarea cu rea-credinta de date inexacte Parlamentului sau presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului, prev. de art.8 alin. 1 lit.b din Legea 115/1999, sustragerea sau distrugerea de probe sau inscrisuri”, informa Parchetul General.

Potrivit sursei citate, dosarul a fost inregistrat la Sectia de urmarire penala si criminalistica ca urmare a declinarii acestuia de catre Directia Nationala Anticoruptie.

„Aceasta structura a fost investita cu o cauza privind savarsirea unor fapte prevazute de legea penala, respectiv: favorizarea faptuitorului; prezentarea cu rea-credinta de date inexacte, Parlamentului sau presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului, prev.de art. 8 alin 1 lit.b din Legea 115/1999; sustragerea sau distrugerea de inscrisuri; sustragerea sau distrugerea de probe ori inscrisuri; fals intelectual”, indica Parchetul General.

Conform acestuia, „potrivit dispozitiilor legale, procurorul are obligatia de a asigura, pe baza de probe, aflarea adevarului cu privire la faptele si imprejurarile cauzei pe care a fost investit sa o solutioneze, controlul asupra actelor si masurilor dispuse de catre procuror fiind realizat de catre instanta de judecata”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: