Iordache s-a intalnit cu reprezentantii Comisiei de la Venetia. Deputatul PSD i-a bombardat cu minciuni si dezinformari

politica

Presedintele Comisiei speciale pentru legile din domeniul justitiei, Florin Iordache, a declarat, joi, dupa intalnirea cu reprezentantii Comisiei de la Venetia, ca a reiterat ca expertiza acestui organism este foarte buna si trebuie sa se tina cont de observatiile expertilor, mentionand ca va raspunde in regim de urgenta la toate neclaritatile sau observatiile pe care acestia le au.

Iordache a adaugat ca a fost invitat la sedinta Comisiei de la Venetia din luna octombrie.

„A fost o dezbatere destul de buna in care mai mult am vorbit noi. Eu credeam ca vor fi intrebari punctuale si de aceea am si solicitat reprezentantilor Comisiei de la Venetia sa aflam anumite nelinisti sau anumite puncte care ii ingrijoreaza in cele doua legi, este vorba de Codul Penal si Codul de procedura penala. Din pacate, dumnealor ne-au ascultat pe noi, au fost aceleasi dezbateri, fiecare partid politic sau fiecare grupare a sustinut de ce trebuiau modificate. Punctul nostru de vedere a fost acela ca cele doua legi au fost modificate in primul rand datorita Curtii Constitutionale, care trebuiau transpuse poate mai demult in legislatie, datorita celor cateva directive europene care trebuiau transpuse, discutam de prezumtia de nevinovatie, de confiscare extinsa si celelalte. Fara indoiala, fiecare grup parlamentar a sustinut opinia de ce trebuiau modificate sau de ce nu trebuiau modificate”, a afirmat Iordache, dupa intalnirea membrilor Comisiei speciale cu reprezentantii Comisiei de la Venetia, citat de Agerpres.

El a subliniat ca singura concluzie pe care a auzit-o de la experti a fost aceea ca toate deciziile CCR trebuie transpuse.

„Eu le-am solicitat dumnealor, pentru ca vor avea in aceasta perioada intalniri si cu CSM, si cu asociatiile profesionale si cu Parchetul general, ca toate neclaritatile sau observatiile pe care le considera ca trebuie lamurite, fara indoiala din partea noastra in regim de urgenta le vom raspunde cu un punct de vedere, de ce s-au facut modificarile, pentru ca in spatiul public au aparut dezinformari sau denaturari privind modificarile care au fost facute”, a mai spus Iordache.

Florin Iordache a mentionat ca a fost si o dezbatere pe protocoale, „daca aceste protocoale au adaugat sau nu au adaugat la lege, daca persoanele care au fost condamnate pe baza acestor protocoale trebuie sa beneficieze de legea mai favorabila si asa mai departe”.

„Eu am reiterat un lucru evident, acela ca expertiza Comisiei de la Venetia este foarte buna, trebuie sa tinem cont de observatiile pe care expertii Comisiei de la Venetia le fac. M-au invitat la sedinta care va avea loc in octombrie”, a afirmat Iordache.

El a subliniat ca la intalnire a existat si opinia potrivit careia raportul preliminar privind legile justitiei a avut „anumite imperfectiuni”.

„Dar, in acelasi timp, a existat si o parere ca raportul preliminar, cel care vizeaza legile justitiei, in anumite parti contine anumite imperfectiuni. Aici discutam despre crearea acelei sectii specializate la Parchetul general. Si am dat ca exemplu ca peste jumatate din procurori si judecatori au avut dosare la DNA. Consider eu ca prin aceasta era o presiune care se exercita asupra procurorilor si judecatorilor si prin faptul ca aceasta sectie sau necesitatea infiintarii acestei sectii la nivelul Parchetului general va aduce un plus de stabilitate si va crea o justitie independenta. Cu totii ne dorim un stat de drept, ne dorim ca toti care au incalcat legea sa fie judecati si condamnati pe baza unor probe, iar probele obtinute nelegal clar trebuie eliminate. Fara indoiala, cu toate observatiile care vor veni, dar in primul rand cu observatiile pe care CCR le va face in perioada urmatoare, saptamana cealalta si peste doua saptamani Curtea va discuta si Codul penal si Codul de procedura penala, noi le vom transpune de urgenta”, a mai spus Iordache.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: