Iranul a executat primul prizonier arestat in timpul protestelor

externe

Iranul a declarat, joi, ca a executat primul prizonier condamnat pentru o crima presupus savarsita in timpul protestelor nationale, potrivit AP.

Executia lui Mohsen Shekari a avut loc in timp ce si alti detinuti isi asteapta condamnarile pentru implicarea lor in protestele care dureaza deja de aproape trei luni.

Executia „trebuie intampinata cu reactii puternice, altfel ne vom confrunta cu executii zilnice ale protestatarilor”, a scris Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul grupului Iran Human Rights din Oslo. „Aceasta executie trebuie sa aiba consecinte practice rapide la nivel international.”

Agentia de stiri Mizan, condusa de justitia iraniana, a declarat ca Shekari a fost condamnat la Curtea Revolutionara din Teheran, care judeca de obicei cazurile cu usile inchise. Tribunalele au fost criticate la nivel international pentru ca nu le-au permis celor judecati sa-si aleaga proprii avocati sau chiar sa vada probele impotriva lor.

Shekari a fost acuzat ca a blocat o strada din Teheran si ca a atacat cu o maceta un membru al fortelor de securitate, care ulterior a avut nevoie de cusaturi.

Mizan a sustinut, de asemenea, ca Shekari ar fi declarat ca i s-au oferit bani de catre o cunostinta pentru a ataca fortele de securitate.
Guvernul iranian afirma, fara sa ofere dovezi, ca in spatele tulburarilor se afla tari straine. Protestatarii spun ca sunt furiosi din cauza prabusirii economiei, a politiei si a puterii clerului.

Potrivit Mizan, Shekari a fost arestat pe 25 septembrie, apoi condamnat pe 20 noiembrie sub acuzatia de „moharebeh”, un cuvant farsi care inseamna „razboi impotriva lui Dumnezeu”. Si alte persoane au fost acuzate de acest lucru in deceniile de dupa 1979 si poarta pedeapsa cu moartea. Recursul inaintat de avocatul lui Shekari a fost respins.

Dupa executia sa, televiziunea de stat iraniana a difuzat imagini editate care arata sala de judecata si parti din procesul lui Shekari, prezidat de judecatorul Abolghassem Salavati.

Salavati se confrunta cu sanctiuni din SUA pentru aplicarea de pedepse dure.

„Numai Salavati a condamnat peste 100 de prizonieri politici, activisti pentru drepturile omului, angajati ai mass-media si altii care au dorit sa-si exercite libertatea de intrunire la pedepse lungi de inchisoare, precum si mai multe pedepse cu moartea”, a declarat Trezoreria SUA in 2019.

Dupa uciderea lui Shekari, comunitatea internationala a reactionat.

„Judecatorii din aceste instante revolutionare, inclusiv Salavati, au actionat atat ca judecator, cat si ca procuror, au lipsit detinutii de acces la avocati si au intimidat inculpatii”.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a condamnat executia lui Shekari intr-o postare pe Twitter, spunand ca „dispretul regimului iranian pentru umanitate este nelimitat”.

James Cleverly, ministrul britanic de externe, s-a aratat „revoltat” si a spus: „Lumea nu poate inchide ochii la violenta odioasa comisa de regimul iranian impotriva propriului popor”.

Ministerul de Externe al Frantei a declarat ca „executia este inca un exemplu de incalcari grave si inacceptabile ale drepturilor si libertatilor fundamentale comise de autoritatile iraniene”.

Purtatorul de cuvant al ONU, Stephane Dujarric, a reiterat joi opozitia ferma a organizatiei fata de pedeapsa cu moartea.
„Deplangem ceea ce vedem astazi in Iran si, din pacate, vedem in alte tari”, a spus Dujarric. „Ceea ce am dori sa vedem este o lume in care nu exista pedeapsa cu moartea.”

Potrivit activistilor pentru drepturile omului din Iran, cel putin 475 de persoane au fost ucise in timpul demonstratiilor si peste 18.000 au fost retinute de autoritati.

In Iran au loc cele mai multe executii din lume, de obicei prin spanzurare. Amnesty International a declarat deja ca a obtinut un document semnat de un oficial al politiei iraniene prin care se cere ca executia unui prizonier sa fie „efectuata `in cel mai scurt timp posibil` iar pedeapsa sa fie executata in public, ca `un gest induiosator fata de fortele de securitate`.”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: