externe

Iranul inaspreste regulile privind hijabul. Imagini revoltatoare cu femei luate pe sus si aruncate in dube – Video

O noua campanie, numita Noor („lumina” in persana), a fost anuntata in Iran in aceeasi zi in care regimul a lansat atacuri cu drone impotriva Israelului, pentru a reprima „incalcarile” regulilor draconice ale tarii privind hijabul, care dicteaza ca toate femeile trebuie sa-si acopere capete in public, potrivit The Guardian.

Cateva ore mai tarziu, videoclipurile verificate de grupurile pentru drepturile omului in care femeile si fetele sunt arestate de catre agentii celebrului Gasht-e-Irshad („politia moralitatii”) au inundat retelele de socializare, impreuna cu povesti despre batai si atacuri.

O mama si fiica ei, care se plimbau printr-o piata aglomerata din Teheran au fost inconjurate de cinci agente si doi agenti barbati, care au strigat insulte si acuzatii si le-au tarat intr-o duba.

Dina Ghalibaf, studenta la Universitatea Shahid Beheshti din Teheran a fost printre primii care au scris pe Twitter despre o confruntare. „Ieri, in camera de politie din statia de metrou Sadeghiyeh, am insistat ca am dreptul sa folosesc metroul ca cetatean si contribuabil. Dar apoi, m-au tarat cu violenta intr-o camera si au tras cu pistolul cu electrosocuri. M-au incatusat si unul dintre ofiteri m-a agresat sexual”, a scris ea pe contul de X, acum suspendat.

La o zi dupa postare, a fost arestata si transferata la faimoasa inchisoare Evin. Agentia de presa Mizan a justitiei de stat a anuntat ca Ghalibaf se confrunta cu actiuni legale si i-a respins acuzatiile de agresiune sexuala.

Cu toate acestea, laureata Nobel pentru pace Narges Mohammadi a trimis un mesaj vocal, publicat de rudele sale pe Instagram, despre vanataile vizibile ale lui Ghalibaf. In postare, ea le-a indemnat pe femeile iraniene sa distribuie povestile privind arestarile si agresiunile sexuale din partea fortelor de securitate.

The Guardian a vorbit cu familiile a doua femei care au fost arestate saptamana trecuta si a trei femei care au fost arestate de Gasht-e-Irshad. „Aproximativ opt agenti m-au inconjurat sambata si au inceput sa tipe la mine. Au strigat insulte precum „curva”, „curva goala iubitoare de America” – toate in timp ce ma loveau cu picioarele in picioare, in stomac si peste tot. Nu le pasa unde lovesc”, a spus o tanara din Teheran.

„Atat femeile, cat si barbatii ne ating in timpul arestarilor. Ei spun ca sunt musulmani religiosi si loiali, dar nu le pasa daca agentii barbati ne ating corpurile, ceea ce se presupune ca este interzis. Erau in jur de sase agenti femei rele si trei dintre ele m-au lovit. Doua dintre ele mi-au tinut mainile la spate si una dintre ele a incercat sa ma arunce in duba alba. Doi agenti barbati m-au apucat violent de brate si m-au impins in duba, unde ne-au abuzat verbal si au dus cinci sau sase dintre noi, arestate pentru hijab, la centrul de detentie din Gisha”, a spus o alta femeie.

Femeia a adaugat ca la centrul de detentie a vazut aproximativ 40 de femei retinute. Dupa ce au petrecut mai bine de cinci ore in detentie, unde au fost supuse insultelor si batailor, unele dintre femei au fost eliberate.

„Mama mea a fost lovita in picioare, iar acum are vanatai si rani. In timpul arestarii, agentii au numit-o `urata`, `catea batrana` si `cotoroanta` si au continuat sa o loveasca”, a spus o alta femeie.

The Guardian a vazut imagini cu cel putin doua femei care aveau semne de violente din timpul arestarii.

Intrucat Iranul a fost cuprins de proteste dupa moartea unei tinere kurde de 22 de ani, Jina Mahsa Amini, aflata in custodia politiei, organizatiile independente pentru drepturile omului si misiunea ONU de constatare a faptelor din Iran au investigat cazuri de viol si agresiune sexuala asupra protestatarelor, concluzionand ca regimul iranian a comis crime impotriva umanitatii.

„In si in jurul pietei Valiasr este intotdeauna prezenta politie. Nu este vorba doar de `politia morala`, ci si politia rutiera ne face viata un iad. Opresc motociclete, masini, taxiuri… oriunde gasesc femei care conduc sau sunt pasagere fara hijab. Unele sunt amendate, altora li se confisca vehiculele, iar altele scapa cu un avertisment, dar mai tarziu primesc un SMS ca trebuie sa vina si sa predea vehiculul pentru ca au sfidat regulile hijabului. Multe dintre prietenele mei au primit aceste SMS-uri”, a spus o studenta.

Masih Alinejad, o jurnalista iraniano-americana, a lansat campania United Against Gender Apartheid, in colaborare cu activisti iranieni si afgani, pentru a indemna comunitatea internationala sa introduca in coduri apartheidul de gen. „Vreau ca lumea libera sa auda povestile tragice ale femeilor care au experimentat discriminarea de gen in Iran si Afganistan intr-o miscare unita”, a adaugat ea.

Kosar Eftekhari, o artista in varsta de 24 de ani a fost orbita de fortele de securitate in timpul protestelor si acum s-a alaturat altor femei pentru a vorbi. „Am fost arestata de opt ori de `politia morala` – Republica Islamica mi-a luat vederea pentru ca nu am purtat valul”, a spus Eftekhari, indemnand liderii lumii sa recunoasca si sa clasifice Republica Islamica drept un regim de apartheid de gen.

„Proiectul de lege privind castitatea si hijabul” a fost trimis inapoi parlamentului iranian de catre Consiliul Gardienilor tarii in octombrie 2023 pentru clarificari suplimentare cu privire la termenii „vagi”. Activistii pentru drepturile omului se tem ca femeile s-ar putea confrunta cu pedepse mai lungi cu inchisoarea si pedepse cele mai dure atunci cand legea va fi implementata.

„Exista `protectori` ai hijabului care roiesc si sunt stationati aproape permanent la metrou. Nu se poate scapa de ei si vreau ca lumea sa stie. Nu plecam nicaieri, nu trebuie sa purtam hijab sau sa respectam regulile acestui regim. Am boicotat alegerile si nu ne vom opri”, a spus o studenta.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Nicusor Dan continua sa o ignore pe Firea: „Eu concurez direct cu Piedone, nu se va retrage”. Cum explica succesul lui Piedone in randul bucurestenilor

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a declarat intr-un interviu pentru Prima TV ca sunt doua explicatii…

2 ore ago

Conflict intre romi si militari ucraineni in Transcarpatia. Cand militarii au deschis focul, agresorii au luat-o imediat la fuga – Video

Joi noapte a avut loc o ciocnire intre romi si militari ucraineni in regiunea Transcarpatia…

2 ore ago

Surse palestiniene: Hamas va anunta in urmatoarele ore ca accepta propunerea israeliana privind incetarea focului si eliberarea ostaticilor

Hamas va anunta in urmatoarele ore ca accepta ultima propunere israeliana privind incetarea focului si…

3 ore ago

Nicusor Dan locuieste cu chirie in Bucuresti. Sotia, din Vaslui, vrea sa aiba casa lor, insa „n-am avut nici bani, nici timp sa cautam o casa”

Primarul general Nicusor Dan, care locuieste cu chirie in Bucuresti, sustine ca nu are ca…

2 ore ago

Locuri de lux pe zborurile de linie. Capsula cu 2 locuri pentru „o priveliste captivanta asupra mediului extern al aeronavei in timpul zborului”

O firma privata de inginerie aerospatiala, Windspeed Technologies, a proiectat o capsula de sticla, cu…

3 ore ago