Iranul le acuza pe jurnalistele care au anuntat moartea Mahsei Amini de spionaj pentru CIA

externe

Doua jurnaliste care au jucat un rol esential in dezvaluirea mortii Mahsei Amini, tanara de 22 de ani a carei moarte in custodia politiei morale din Iran a starnit protestele la nivel national, au fost etichetate drept agenti CIA de catre regimul iranian, potrivit The Guardian.

Jurnalistele, care au fost arestate la scurt timp dupa ce au publicat stirea mortii lui Amini si care se pare ca sunt tinute in renumita inchisoare Evin din Iran, au fost acuzate ca sunt agenti straini, au transmis ministerul iranian de informatii si Garzile Revolutionare Islamice intr-o declaratie.

Declaratia a descris, de asemenea, protestele ca fiind o operatiune planificata si lansata de CIA, Mossad si alte agentii de informatii occidentale.

Declaratia, care le acuza pe ambele femei ca sunt „surse primare de stiri pentru presa straina”, a acuzat-o pe una dintre ele ca a obligat familia Mahsei Amini sa dezvaluie informatii despre moartea fiicei lor.

Fotografiile facute de ea cu Amini in coma in patul ei de spital si cu familia ei consolandu-se pe coridorul unui spital au declansat primele proteste, care s-au raspandit apoi in toata tara.

Cea de-a doua jurnalista a fost acuzata ca a fost antrenata in strainatate din cauza reportajului de la inmormantarea lui Amini in orasul ei natal, Saqqez. Ea a fost arestata pe 22 septembrie.

Declaratia, care a fost trimisa agentiilor de presa iraniene vineri seara, a fost primita cu soc si teama de alti jurnalisti iranieni. In Iran, spionajul pentru guvernele straine este pedepsit cu moartea.

De la inceputul protestelor, peste 40 de jurnalisti au fost retinuti.

„Nu mai pot fi in contact cu [niciun jurnalist strain]”, a spus un alt jurnalist de la o publicatie iraniana.

„Ne monitorizeaza indeaproape si am fost sfatuit sa rup toate legaturile cu corespondentii straini. Am primit apeluri din strainatate pe telefonul meu mobil si daca imi monitorizeaza inregistrarile telefonice si descopera ca suna cineva din vest, chiar daca este un prieten, va fi un risc urias”, a spus el.

Un alt jurnalist a declarat ca etichetarea celor doua jurnaliste drept spioni face parte dintr-un atac concertat asupra presei din Iran, care va duce inevitabil la noi arestari, deoarece regimul a incercat sa previna raspandirea in lume a informatiilor despre ceea ce se intampla acolo.

„Acum vor incepe sa pedepseasca jurnalistii. Ei stiu ca in Iran exista oameni ca mine, care sunt in contact cu prietenii sau cu mass-media din strainatate. Ei vor folosi aceasta declaratie si concluzie pentru a aresta mai multi oameni sau, mai rau, pentru a-si executa propriii cetateni pentru spionaj”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: