Iranul se joaca iar cu focul. Anunta ca are capacitatea oricand sa poata construi o bomba atomica

externe

Iranul are capacitatea de a imbogati uraniul la orice concentratie, daca autoritatile de la Teheran doresc asta, a afirmat directorul adjunct al Organizatiei Iraniene pentru Energia Atomica (AEOI), Ali Ashgar Zarean, intr-un raport afisat sambata pe site-ul de internet al AEOI, consultat de Reuters, informeaza Agerpres.

Luna aceasta Iranul anuntase ca va renunta la limitarile privind imbogatirea uraniului asumate prin acordul nuclear din 2015 cu puterile internationale. Teheranul a promis insa ca va continua sa colaboreze cu Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA), organismul de specialitate al ONU.

Dupa ultimii pasi facuti de Iran catre renuntarea la acord, stocul de uraniu al tarii a depasit 1200 de kilograme si potrivit lui Zarean va fi adaugat in curand rezervei de uraniu imbogatit.

Statele Unite s-au retras in 2018 din acordul cu Iranul si au aplicat din nou sanctiuni menite sa restranga exporturile de petrol iranian, in cadrul unei politici de „presiune maxima”, reaminteste Reuters. Washingtonul cere un acord extins, care sa prevada limite mai stricte pentru activitatile nucleare, restrictii pentru programul de inarmare cu rachete si incetarea razboaielor regionale prin intermediari. Teheranul avertizeaza ca nu este dispus la negocieri cata vreme i se aplica sanctiuni.

Iranul si-a redus treptat gradul de conformare cu acordul, pana cand Regatul Unit, Franta si Germania au constatat luna aceasta o incalcare a termenilor acordului si au activat mecanismul convenit pentru solutionarea disputelor. Procedura poate duce la reluarea sanctiunilor stabilite de ONU.

Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif a avertizat saptamana aceasta ca daca dosarul nuclear al tarii sale este trimis Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite, Iranul se va retrage din Tratatul de Neproliferare a armelor nucleare.

Mai mult despre:

Comentarii: