Iranul si Arabia Saudita restabilesc legaturile diplomatice / Acordul mediat in secret de China ar putea avea implicatii majore in tot Orientul Mijlociu

externe

Mohammed bin Salman, Ebrahim Raisi, discutii, Israel, Hamas, razboi

Brokerii regionali de putere Iran si Arabia Saudita au convenit vineri sa restabileasca legaturile si sa redeschida misiunile diplomatice, intr-un anunt surprinzator, mediat de China, care ar putea avea implicatii majore in tot Orientul Mijlociu, transmite agentia AFP, citata de france24.com.

Intr-o declaratie trilaterala, Iranul, majoritar siit, si Arabia Saudita, majoritar sunnita, au declarat ca vor redeschide ambasadele si misiunile in termen de doua luni si vor pune in aplicare acordurile de securitate si cooperare economica semnate in urma cu peste 20 de ani.

Riadul a intrerupt legaturile diplomatice dupa ce protestatarii iranieni au atacat misiunile diplomatice saudite in 2016, in urma executiei saudite a veneratului cleric siit Nimr al-Nimr – doar unul dintr-o serie de conflicte intre cei doi rivali de lunga durata.

Anuntul de vineri, care urmeaza dupa cinci zile de discutii neanuntate anterior la Beijing si mai multe runde de dialog in Irak si Oman, incununeaza o realiniere mai ampla si eforturile de reducere a tensiunilor in regiune.

„In urma discutiilor, Republica Islamica Iran si Regatul Arabiei Saudite au convenit sa reia relatiile diplomatice si sa redeschida ambasadele si misiunile in termen de doua luni”, se arata in declaratia comuna, care a fost publicata de mass-media oficiala a celor doua tari.

Detensionarea dintre Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume, si Iran, un paria pentru guvernele occidentale din cauza activitatilor sale nucleare, are potentialul de a remodela relatiile intr-o regiune caracterizata de turbulente de zeci de ani.

Iranul si Arabia Saudita sustin tabere rivale in mai multe zone de conflict, inclusiv in Yemen, unde rebelii huthi sunt sustinuti de Teheran, iar Riadul conduce o coalitie militara care sprijina guvernul. De asemenea, cele doua parti isi disputa influenta in Siria, Liban si Irak.

Rezolvarea disputelor

„Se cam pregateste scena pentru ca cele doua superputeri din regiune sa inceapa sa isi rezolve diferendele”, a declarat Dina Esfandiary de la International Crisis Group.

Ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian, a salutat apropierea si a declarat ca Teheranul va „pregati in mod activ alte initiative regionale”.

„Revenirea la relatii normale intre Teheran si Riad ofera mari oportunitati pentru cele doua tari, pentru regiune si pentru lumea musulmana”, a scris el pe Twitter.

Cel mai inalt diplomat al Arabiei Saudite, printul Faisal bin Farhan Al Saud, a declarat ca acordul rezulta din preferinta regatului pentru „solutii politice si dialog” – o abordare pe care doreste sa o vada devenind norma in regiune.

Casa Alba a salutat acordul, dar a declarat ca ramane de vazut daca iranienii „isi vor respecta obligatiile”.

Franta a salutat, de asemenea, initiativa, declarandu-se in favoarea dialogului, dar a indemnat Iranul sa „renunte la actiunile sale destabilizatoare”.

Seful ONU, Antonio Guterres, a salutat anuntul si a declarat ca ramane pregatit sa „isi foloseasca bunele sale oficii pentru a avansa in continuare dialogul regional”.

„Relatiile de buna vecinatate intre Iran si Arabia Saudita sunt esentiale pentru stabilitatea regiunii Golfului”, a declarat el prin intermediul purtatorului sau de cuvant.

Seful Hezbollah din Liban, o grupare militanta sustinuta de Iran, a calificat acordul drept o „evolutie buna”.

„Ar putea deschide noi orizonturi in regiune”, a declarat Hassan Nasrallah, a carui miscare se afla pe lista neagra a Arabiei Saudite ca grup „terorist” din 2016.

Ali Shamkhani, secretarul Consiliului Suprem de Securitate Nationala al Iranului, s-a deplasat luni la Beijing pentru „negocieri intense cu omologul sau saudit din China, pentru a rezolva in cele din urma problemele dintre Teheran si Riad”, a precizat agentia oficiala de presa iraniana IRNA.

Situat intre Iran si Arabia Saudita, Irakul a gazduit mai multe runde de negocieri incepand din aprilie 2021. Aceste intalniri au avut loc la un nivel relativ scazut, implicand oficiali din domeniul securitatii si al serviciilor de informatii.

Amir-Abdollahian declarase in iulie ca cele doua tari sunt pregatite sa treaca discutiile la un nivel mai inalt, in sferele politica si publica.

Insa din aprilie anul trecut nu a mai fost anuntata public nicio discutie.

Acordurile Abraham

Angajamentul de a relua legaturile vine la doi ani si jumatate dupa ce Emiratele Arabe Unite, care se afla, de asemenea, intre Arabia Saudita si Iran, au semnat Acordurile Abraham care deschid legaturile cu Israelul – o miscare la fel de neasteptata.

Aceasta urmeaza un model larg de incercari de solutionare a disputelor regionale, inclusiv blocada condusa de Arabia Saudita impotriva Qatarului, care a durat din iunie 2017 pana in ianuarie 2021.

Aliatii arabi din Golf ai Arabiei Saudite deschisesera deja o cale de discutie cu Teheranul. In septembrie, Iranul a primit inapoi un ambasador emiratez dupa o absenta de sase ani. Cu o luna mai devreme, Iranul a declarat ca Kuweitul si-a trimis primul ambasador la Teheran din 2016.

Joi, Amir-Abdollahian s-a aflat la Damasc, unde a salutat apropierea araba fata de guvernul sirian izolat pe plan international, dupa ce luna trecuta un cutremur a lovit tara devastata de razboi si Turcia vecina.

De asemenea, el a declarat ca Teheranul, care a sprijinit Damascul in cei 12 ani de conflict, se va alatura eforturilor de reconciliere a Siriei si a Turciei, care a sprijinit mult timp grupurile rebele care se opun presedintelui Bashar al-Assad.

De asemenea, a existat o apropiere intre Riad si Ankara de la uciderea in 2018 a jurnalistului saudit si critic al guvernului Jamal Khashoggi in interiorul consulatului regatului din Istanbul.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a facut presiuni puternice pentru a relansa legaturile, o miscare pe care analistii o descriu ca fiind in mare parte determinata de considerente economice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: