externe

Irlanda de Nord numeste o nationalista irlandeza in functia de prim-ministru, pentru prima data in istorie. Ea vrea sa uneasca Irlanda de Nord cu Irlanda

Parlamentul Irlandei de Nord a numit sambata, pentru prima data, un politician nationalist irlandez in functia de prim-ministru, o etapa istorica intr-un stat infiintat in urma cu un secol pentru a asigura dominatia unionistilor pro-britanici, relateaza CNBC.

Numirea lui Michelle O’Neill, rezultatul intarziat al alegerilor din 2022, este cel mai recent semn al ascensiunii in regiunea britanica a partidului Sinn Fein, care a declarat ca visul sau suprem de a avea o Irlanda unita este „la indemana”.

Numirea a avut loc in timp ce rivalul pro-britanic al Sinn Fein, Partidul Democratic Unionist (DUP), a pus capat in mod oficial unui boicot de doi ani, dupa ce a incheiat un acord cu guvernul britanic pentru a atenua frictiunile comerciale post-Brexit.

„Aceasta este o zi istorica ce reprezinta un nou inceput”, a declarat O’Neill, in varsta de 47 de ani, in fata Parlamentului. „Ii voi servi pe toti in mod egal”, a dat ea asigurari.

„Imi pare rau pentru toate vietile pierdute in timpul conflictului, fara exceptie”, a adaugat O’Neill.

Ministrul britanic pentru aceasta regiune, Chris Heaton-Harris, a declarat ca validarea guvernului reprezinta o „zi mare pentru Irlanda de Nord”.

O’Neill reprezinta o schimbare pentru noua generatie de politicieni Sinn Fein care nu sunt direct implicati in conflictul sangeros din regiune, intre nationalistii irlandezi care doresc o Irlanda unita si unionistii pro-britanici care doresc sa ramana in Regatul Unit.

Ca fosta aripa politica a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), Sinn Fein a fost mult timp respins de catre clasa politica de ambele parti ale frontierei.

In jurul cladirii Parlamentului a fost asigurata o securitate intensa, dar nu au existat probleme.

Opozitia fata de numirea lui O’Neill a fost condusa de partidul Vocea Unionista Traditionala, care a respins acordul comercial al DUP.

„Avem un prim-ministru Sinn Fein, dar nu in numele meu si nici in numele a mii de unionisti care nu se vor pleca niciodata in fata IRA Sinn Fein”, a declarat Jim Allister, deputat al TUV.

In timp ce Sinn Fein a vorbit in aceasta saptamana despre perspectiva unitatii, toti politicienii din Irlanda de Nord se afla sub o presiune intensa pentru a obtine rezultate in ceea ce priveste problemele de baza, dupa doi ani de pauza in care s-a acumulat presiune asupra serviciilor publice.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

O oră ago

Cheltuielile militare ajuta la cresterea economica a Rusiei. Crestere de 5,4% in primul trimestru al anului 2024

Economia Rusiei a crescut cu 5,4% in primul trimestru al anului 2024, arata statisticile oficiale…

8 minute ago

SUA instaleaza un numar record de 5 milioane de instalatii solare si isi propune 10 milioane pana in 2030

Un comunicat publicat de Asociatia Industriilor de Energie Solara (SEIA) sustine ca SUA a depasit…

10 minute ago

Un nou summit in format Ramstein va avea loc luni. Reuniune a ministrilor Apararii aliati privind sprijinul militar pentru Ucraina

Urmatorul summit in "format Ramstein" al Grupului de contact pentru aparare din Ucraina (UDCG) va…

57 de minute ago

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

2 ore ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

2 ore ago