externe

Irlanda se pregateste sa recunoasca existenta unui stat palestinian in urmatoarele saptamani

Ministrul de Externe Michael Martin a declarat marti, la Dublin, ca Irlanda se pregateste sa recunoasca un stat palestinian in urmatoarele saptamani. Martin si-a anuntat intentia de a prezenta guvernului o propunere oficiala privind recunoasterea unui stat palestinian atunci se vor finaliza „discutii internationale mai ample”.

„Sa nu va indoiti ca recunoasterea unui stat palestinian va avea loc”, a spus el intr-un discurs in parlamentul irlandez, citat de cotidianul Irish Times. Intarzierea recunoasterii „nu mai este nici credibila, nici sustenabila”, potrivit acestuia.

Michael Martin a declarat ulterior ca propunerea oficiala va fi facuta „in saptamanile urmatoare”. El a spus ca a discutat despre recunoastere cu alte tari implicate in initiative de pace in ultimele sase luni.

Reamintim ca in luna martie, liderii Spaniei, Irlandei, Slovaciei si Maltei au sustinut, intr-o declaratie comuna, ca sunt gata sa recunoasca existenta unui stat palestinian.

Irlanda a indicat de mult timp ca nu are nicio obiectie, in principiu, in privinta recunoasterii oficiale a statului palestinian daca aceasta ar putea contribui la procesul de pace din Orientul Mijlociu. Razboiul din Fasia Gaza a repus insa pe tapet aceasta chestiune.

„Nu exista nicio indoiala ca au fost comise crime de razboi si condamn categoric bombardarea continua a populatiei din Gaza”, a mai declarat Martin.

Recunoasterea unui stat „ar putea servi drept catalizator pentru a ajuta populatia din Gaza si Cisiordania si pentru a promova o initiativa de pace condusa de arabi”, a adaugat seful diplomatiei irlandeze.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Protest in Peru dupa ce guvernul a asociat transsexualitatea cu o tulburare mintala

Membri ai unor grupuri LGBTQ au manifestat, vineri, in fata Ministerului Sanatatii din Peru, dupa…

2 ore ago

Beizadeaua Victor Micula a scapat de puscarie, desi a tras cu mitraliera pe un pod din Oradea. Curtea de Apel l-a condamnat cu suspendare

Curtea de Apel Oradea decis sa il condamne la inchisoare cu suspendare pe Victor Micula…

13 minute ago

S-a scufundat langa Sf. Gheorghe o nava tanzaniana, Mohammed Z. Trei marinari sunt dati disparuti

O nava sub pavilion tanazanian, Mohammed Z, s-a scufundat sambata dimineata in apropiere de Sf.…

O oră ago

Propunere soc: Donald Trump solicita ca lui Joe Biden sa i se faca testul anti-drog inainte de prima dezbatere prezidentiala

Donald Trump a cerut vineri ca Joe Biden sa fie testat antidrog inainte de cele…

8 minute ago

Vladimir Putin respinge „armistitiul olimpic” cerut de Emmanuel Macron. Replica la interdictia impusa sportivilor rusi de a participa la JO sub culorile tarii lor

Presedintele rus Vladimir Putin a sugerat ca Moscova nu va respecta cererile de incetare a…

48 de minute ago