Iron Dome este pregatit pentru desfasurare in Ucraina, afirma un general american de top

externe

Statele Unite au un sistem Iron Dome pregatit pentru desfasurare, a declarat generalul loctiitor al comandantului sistemului de aparare spatiala si antiracheta al armatei americane, gen. Daniel Karbler. Declaratia a fost facuta saptamana trecuta in Senat, cand a fost intrebat daca Ucraina ar putea folosi unul, scrie Jerusalem Post.

Ucraina a criticat luni Israelul pentru ca a trimis la Moscova diplomati de rang inalt din cadrul Ministerului de Externe. Ierusalimul „face afaceri cu criminalii de razboi rusi”, a declarat un inalt oficial diplomatic ucrainean.

Saptamana trecuta, in cadrul unei sesiuni a Subcomisiei pentru forte strategice a serviciilor armate din Senatul american pe probleme legate de apararea antiracheta, senatorul Angus King a intrebat de ce nu a fost amplasat sistemul antiracheta Iron Dome in Ucraina.

Dezvoltarea Iron Dome

„Am ajutat la plata acestuia”, a spus el. „Am trimis ceva de genul a 3 miliarde de dolari Israelului pentru a-l dezvolta… Nu ar fi aceasta o resursa importanta pentru ucraineni, din moment ce principala lor problema in acest moment este apararea antiracheta?”.

Sistemul de aparare antiaeriana si antiracheta Iron Dome a fost dezvoltat de compania israeliana de aparare Rafael la comanda guvernului israelian, care a finantat initial dezvoltarea sa si desfasurarea primelor doua sisteme. SUA au contribuit cu 2,6 miliarde de dolari la proiectul Iron Dome de la desfasurarea sa in 2011, permitand producerea de sisteme suplimentare si de rachete de interceptare. Rafael si compania americana Raytheon coproduc componente ale rachetelor de interceptare pentru SUA, care dispune de doua sisteme Iron Dome.

Ca raspuns la intrebarea lui King, secretarul adjunct al Apararii pentru politica spatiala, John Plumb, a declarat ca SUA ajuta Ucraina in efortul sau de razboi cu „lucruri pe care le putem furniza din propriile noastre stocuri”, cum ar fi bateriile de rachete Patriot.

„Am facut o investitie semnificativa in apararea antiracheta si ii incurajam pe aliatii nostri sa faca acelasi lucru”, a spus el. „Nu am cunostinta ca un sistem Iron Dome sa fi fost oferit Ucrainei”.

Karbler a declarat ca SUA au „doua baterii Iron Dome in acest moment. Una a finalizat punerea in teren a noilor echipamente. Este pregatita pentru desfasurare. Cealalta isi incheie chiar acum antrenamentul pentru noul echipament. Asadar, armata are o baterie [Iron Dome] disponibila pentru desfasurare, daca primim o cerere in acest sens” din partea Ucrainei.

In calitate de principal producator al sistemelor Iron Dome, Israelul ar trebui sa acorde permisiunea ca SUA sa il trimita oricarei alte tari.

Israelul nu a furnizat Ucrainei arme, in pofida solicitarilor Kievului. Ierusalimul a declarat in general ca se opune invaziei Rusiei in Ucraina, dar nu doreste sa ameninte relatia cu Moscova, care permite aviatiei israeliene sa loveasca tinte iraniene in apropierea granitei de nord. Israelul a trimis ajutor umanitar si a permis exportul de sisteme de avertizare a atacurilor cu rachete si drone in Ucraina.

Iron Dome a fost subiectul unor mesaje contradictorii din partea Ucrainei. Anul trecut, ambasadorul ucrainean in Israel, Evgen Korniciuk, a declarat: „Avem nevoie de Iron Dome… care ne va permite sa ne salvam femeile si copiii de bombardamentele rachetelor rusesti pe teritoriul nostru”.

Ministrul ucrainean al apararii, Oleksii Reznikov, a declarat: „Iron Dome nu protejeaza impotriva rachetelor de croaziera si balistice.” Iron Dome apara mai ales impotriva rachetelor cu raza scurta de actiune si a obuzelor de artilerie. Exista aproximativ 12 baterii in lume, dintre care aproximativ 10 in Israel – Ministerul Apararii nu divulga numarul exact – si doua in SUA.

Cele 10 din Israel nu acopera de fapt intreaga tara si sunt uneori mutate in diferite locatii care ar putea fi atacate. Ucraina este de 11 ori mai mare decat Israelul, ceea ce inseamna ca o singura baterie Iron Dome ar proteja foarte putin din ea.

Luni, un inalt oficial diplomatic ucrainean a criticat aspru Israelul pentru o intalnire care a avut loc pe 5 mai la Moscova, la care au participat directorul general adjunct pentru afaceri strategice al Ministerului de Externe, Joshua Zarka, directorul general adjunct pentru Euro-Asia, Simona Halperin, si ministrul adjunct rus de externe, Serghei Riabkov.

Partile au discutat in principal despre amenintarea nucleara iraniana si despre diplomatia legata de defunctul acord nuclear iranian in prezent, a precizat Ministerul rus de Externe. Ierusalimul a confirmat ca intalnirea a avut loc, dar nu a dorit sa ofere mai multe detalii. Inaltul oficial diplomatic ucrainean a declarat ca Kievul este „profund dezamagit de schimbul de vizite al oficialilor israelieni si rusi [din cadrul Ministerului de Externe], in timp ce Rusia ne macelareste cetatenii”.

„Suntem atacati de teroristi care sunt sustinuti in mod constant de alianta Rusia-Iran si, cu toate acestea, oficialii israelieni continua sa aiba afaceri cu criminalii de razboi rusi”, a declarat oficialul. „Israelul trebuie sa decida daca face parte din lumea occidentala si sta alaturi de Ucraina sau daca imbratiseaza fortele intunecate ale lumii. Neutralitatea nu este o optiune”.

„Ca natiune care este atacata si de teroarea finantata de Iran, ne asteptam ca Israelul sa nu fie singura tara occidentala cu legaturi puternice cu Rusia”, a mai spus inaltul oficial diplomatic ucrainean.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: