Iron Dome in Ucraina. Moscova ameninta acum si Israelul: „Toate tarile care livreaza arme trebuie sa inteleaga ca vom considera aceste arme drept tinte legitime pentru fortele noastre armate”

externe

Evan Gershkovich, Serghei Lavrov, spion, proces

Moscova a lansat, miercuri, amenintari la adresa Israelului dupa ce premierul Benjamin Netanyahu a anuntat ca ia in considerare posibilitatea de a ajuta Ucraina cu armament.

„Cand este vorba de livrari de arme (catre Ucraina), nu clasificam tarile in functie de geografie. Toate tarile care livreaza arme trebuie sa inteleaga ca vom considera (aceste arme) drept tinte legitime pentru fortele noastre armate”, a declarat purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Citeste si: Israelul anunta ca preconizeaza sa-si trimita Iron Dome-ul in Ucraina. Netanyahu confirma ca ajuta Ucraina si prin lovirea in Iran a locurilor unde se fabrica drone

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anuntat miercuri ca ia in considerare acordarea de ajutor militar Ucrainei si ca este dispus sa serveasca drept mediator, in urma apelurilor SUA pentru o implicare mai activa.

Netanyahu nu si-a asumat niciun angajament ferm fata de Ucraina, iar Israelul a pastrat legaturile cu Rusia, care controleaza cerul in Siria vecina si care a inchis ochii la loviturile israeliene asupra tintelor Iranului, marea inamica.

Netanyahu a fost intrebat intr-un interviu acordat CNN daca Israelul ar putea oferi asistenta Ucrainei, cum ar fi Iron Dome, tehnologia sustinuta de SUA care apara Israelul de atacuri aeriene.

„Ei bine, cu siguranta analizez acest lucru”, a spus Netanyahu, citat de AFP.

El a confirmat ca Statele Unite au transferat in Ucraina artilerie pe care o aveau stationata in Israel si a prezentat propriile operatiuni ale statului evreu impotriva Iranului ca facand parte dintr-un efort similar.

„Statele Unite tocmai au luat o mare parte din munitia aflata in Israel si au trecut-o in Ucraina. De asemenea, sincer, Israelul actioneaza in moduri pe care nu le voi detalia aici impotriva productiilor de arme ale Iranului, care sunt folosite impotriva Ucrainei”, a spus el.

Oficiali ucraineni si occidentali sustin ca Iranul a vandut drone low-cost Rusiei pentru invazia sa in Ucraina, desi Teheranul neaga acest lucru.

Netanyahu a declarat ca i s-a cerut sa medieze intr-un rol neoficial dupa ce Rusia a invadat Ucraina in februarie, dar ca nu a dat curs solicitarii, deoarece se afla atunci in opozitie.

El a spus ca este dispus sa medieze daca partile si Statele Unite ii cer acest lucru.

„Sunt de suficient de mult timp prin preajma pentru a sti ca trebuie sa existe un moment potrivit si circumstantele potrivite. Daca acestea apar, cu siguranta voi lua in considerare acest lucru”, a spus el.

Comentariile au fost facute dupa o vizita a secretarului de stat american Antony Blinken, care a facut apel la calm in urma unei explozii de violenta intre Israel si palestinieni si, de asemenea, a indemnat Israelul sa sporeasca sprijinul acordat Ucrainei.

Folosind un limbaj familiar israelienilor, Blinken a declarat ca Ucraina are nevoie de asistenta „in timp ce isi apara cu curaj poporul si insusi dreptul sau la existenta”.

Ministrul israelian de externe Eli Cohen i-a spus lui Blinken ca va calatori in Ucraina pentru a redeschide ambasada tarii sale, prima calatorie de acest fel de la razboi incoace.

Predecesorul lui Netanyahu, Naftali Bennett, a facut o vizita surpriza la Moscova in martie pentru a media cu Putin.

Bennett a transmis mesajele lui Putin presedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, dar nu a reusit sa organizeze negocieri directe.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: