ISIS este tot mai aproape de DEZASTRU. Actiunile aliatilor au in sfarsit efecte concrete

externe

Organizatia jihadista Stat Islamic a ajuns la fundul sacului, fiind acum obligata sa recurga la diverse metode alternative pentru a-si acoperi golurile din vistierie.

Mai nou, in teritoriile ocupate de ISIS, locuitorii de aici sunt testati de ISIS cu privire la cunostintele despre Coran. Oamenii sunt pusi sa raspunda la diverse intrebari religioase, pentru a-si arata credinta. Cei care raspund gresit sau nu stiu care e raspunsul primesc amenzi usturatoare.

Se pare ca situatia financiara a ISIS este atat de dramatica incat jihadistii sunt dependenti si de cele mai mici sume care pot fi stranse. Asta arata si rezultatele unui studiu recent efectuat de firma de consultanta „Information Handling Services” (IHS) despre starea financiara a ISIS.

Daca la mijlocul lui 2015 veniturile lor se ridicau la aproximativ 80 de milioane de dolari lunar, acum acestea au scazut la 56 de milioane de dolari. „Inca ISIS este o forta in regiune, insa pierderile sale financiare sunt insemnate si reprezinta o serioasa amenintare la adresa supravietuirii acestei structuri teroriste”, spune unul dintre autorii studiului, citat de Deutsche Welle.

Consecintele loviturilor aeriene

Studiul releva faptul ca loviturile aeriene aplicate ISIS de catre rusi si americani au slabit mult gruparea jihadista. „In ultimele 15 luni, acestia au pierdut 22% din teritoriile detinute. La inceputul anului trecut, in aceste teritorii locuiau in jur de 9 milioane de oameni, iar acum numarul acestora a scazut la 6 milioane. Asta, de asemenea, a lovit puternic in veniturile financiare ale jihadistilor, pentru ca oamenii care locuiesc in teritoriile ocupate de ISIS sunt obligati sa plateasca impozit.

Adesea, au fost vandute si locuintele acestora. Asta s-a intamplat, mai ales, in cazul cetatenilor care impartasesc alta religie sau sunt musulmani dar nu sunniti”, mai spune un alt consultant din echipa IHS.

Citeste si: Actiuni salbatice si disperate ale ISIS. Au inceput sa ucida in masa prizonierii. Motivul este halucinant

Un total de 43 la suta din veniturile ISIS provin din vanzarile de petrol. Jihadistii au avut pierderi imense si in acest sector, americanii bombardand masiv punctele lor petrolifere. Multa vreme, SUA au tolerat comertul cu petrol al ISIS pentru ca in el erau implicati si foarte multi civili.

Pentru o cisterna plina cu petrol, jihadistii primeau 4000 de dolari. Dupa atentatele din Paris de anul trecut, americanii si europenii si-au schimbat politica. Cateva saptamani mai tarziu, acestia distrusesera aproape o treime din totalul de 900 de camioane-cisterna ale ISIS.

ISIS este finantata si prin donatii. La inceptul razboiului din Siria, aceste donatii au jucat un rol vital. Majoritatea acestora veneau de la firme private din Golful Persic si, in principal, din Arabia Saudita.

„Arabia Saudita a incercat sa stopeze aceste transferuri de bani catre ISIS, insa nu a reusit pe deplin sa impiedice fluxul de bani dinspre diverse firme private, fundatii si organizatii caritabile”, spune un oficial german.

Cu cat mai mult scade suprafata teritoriilor controlate de ISIs, cu atat si veniturile din rascumparari, trafic de persoane si narcotice scad. Finantele ISIS au scazut si din cauza faptului ca Irak a interzis bancilor din teritoriile ocupate de islamisti sa faca tranzactii internationale.

In afara de asta, statul irakian a incetat sa mai plateasca salariile angajatilor sai care locuiau in teritoriile controlate de ISIS. Pana acum, Irak trimitea acolo, lunar, in jur de 170 de milioane de dolari pentru plata salariilor. Islamistii isi luau partea de 10 la suta sub forma de impozite. De curand, a fost intocmita si o lista neagra internationala cu persoanele private si institutiile care au legaturi cu ISIS. Acestea, de asemenea, nu mai au voie sa faca tranzatii bancare financiare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: