ISIS nu mai trebuie sa-si faca griji din cauza RUSILOR. Putin si-a gasit altceva de facut in Siria

externe

Bombardamentele ruse in Siria vizeaza tot mai putin gruparea Statul Islamic (SI), conform unei analize a firmei americane IHS care a fost publicata duminica si care sugereaza ca Rusia este preocupa mai putin de terorism si mai mult de a ajuta regimul sirian, transmite AFP, citata de Agerpres.

Daca in primul trimestru din 2016, 26% dintre bombardamentele ruse au vizat SI, aceasta cifra a scazut la 22% in al doilea trimestru si la 17% in al treilea trimestru, explica serviciul de analiza a conflictului din Irak si Siria al IHS, IHS Conflict Monitor.

„In septembrie, presedintele (Vladimir) Putin a declarat ca misiunea Rusiei este de a lupta impotriva terorismului international si, mai exact, impotriva gruparii Stat Islamic”, a reamintit Alex Kokcharov, analist al IHS specializat pe Rusia.

„Datele noastre sugereaza ca nu se intampla acest lucru. Prioritatea Rusiei este de a oferi sprijin militar guvernului Assad si, foarte probabil, de a transforma razboiul civil sirian dintr-un conflict multipartit intr-un conflict binar intre guvernul sirian si gruparile jihadiste precum Statul Islamic”, a spus el.

„Acest lucru slabeste posibilitatea de a oferi sprijin international opozitiei” la regimul lui Assad, a adaugat analistul.

IHS indica de asemenea ca teritoriul controlat de SI s-a redus cu 16% de la inceputul anului.

„In 2015, califatul SI a scazut de la 90.800 km2 la 78.000 de km2, adica o pierdere neta de 14%. In primele noua luni din 2016, acest teritoriu s-a mai redus cu inca 16%”, a afirmat analistul, precizand ca la 3 octombrie SI controla aproape 68.300 de km2 in Irak si Siria (un teritoriu de dimensiunea Belgiei si Olandei la un loc).

Statul Islamic, cea mai temuta grupare jihadista din lume si responsabila de atentate sangeroase in mai multe tari, a proclamat in 2014 un ‘califat’ islamic pornind din zonele pe care le controla in Siria aflata in razboi si in Irakul vecin.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: