ISIS spune ca a atacat Rusia fiindca este in razboi cu dusmanii Islamului. Putin va folosi evenimentele pentru propria propaganda

externe

Gruparea jihadista Statul Islamic (ISIS) a revenit dupa ce si-a asumat atacul, anuntand, sambata, ca patru dintre luptatorii sai au comis masacrul de la sala de concerte Crocus City Hall, din Moscova, transmite BBC. Purtatorul de cuvant al ISIS a afirmat ca atacul a fost efectuat de „luptatori” inarmati cu „mitraliere, un pistol, cutite si bombe incendiare”. Acesta a precizat ca atacul a fost precedat de o misiune de recunoastere „concertata”.

In ceea ce priveste motivul atentatului, AMAQ, postul de stiri a gruparii jihadiste, a transmis ca „atacul vine in contextul unui razboi normal in desfasurare intre Statul Islamic si tarile care lupta impotriva Islamului”.

Rusia nu a comentat inca afirmatiile, dar SUA au spus ca este credibil ca gruparea Stat Islamic ar putea fi in spatele atacului.

Sambata, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat ca „toti cei patru autori” ai atacului au fost arestati. Liderul de la Kremlin a precizat ca „toti cei responsabili vor fi pedepsiti”.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat ca a retinut 11 persoane, inclusiv pe cei 4 barbati inarmati. Acestia au fugit de la locul de desfasurare cu o  masina si au fost prinsi in regiunea Bryansk la 210 mile (circa 330 km) sud-vest de Moscova, a informat presa rusa.

Unii dintre suspecti au fost interogati pe marginea drumului conform imaginilor  publicate de mass-media ruse si pe canalele Telegram cu legaturi stranse cu Kremlinul.

Astfel, cu mainile legate si parul tinut de un anchetator, un suspect a spus ca a „impuscat oameni” pentru o jumatate de milion de ruble.

Un alt suspect a fost scos dintr-o padure, cu fata acoperita de sange din cauza a ceea ce parea a fi o rana la o ureche, conform Sky News.

Potrivit, Tass, Comitetul de Investigatii al Rusiei a anuntat ca numarul mortilor din atacul terorist de vineri de la mall-ul Crocus a crescut la 143. De asemenea, conform ministerului Sanatatii din Rusia, 41 de persoane ucise ar fi fost identificate iar alte 107 persoane se afla ranite in spitale.

Expertii in securitate intaresc ipoteza atacului ISIS

Expertii straini intaresc opinia ca atacul a fost realizat de teroristi ISIS, militanti islamisti, declarand ca rapoartele conform carora SI este responsabil sunt credibile, desi nu au fost confirmate oficial, conform The Guardian.

Astfel, Peter Neumann , specialist german in securitate, a declarat ca revendicarea raspunderii, modul de operare, presupusa implicare a unor oameni inarmati musulmani din fosta Asia Centrala sovietica si faptul ca Statele Unite au avertizat cu privire la un atac „extremist” iminent in Rusia, toate indica catre IS. , relateaza Reuters, preluat de The Guardian. Specialistul german a postat pe X/Twitter: „Concluzie: Nu a fost Putin, nu a fost Ucraina. A fost ISIS!”

De asemenea, Yassin Musharbash , tot un jurnalist stabilit in Germania si specialist in securitate, a spus ca limba, continutul si canalele de comunicare care au fost folosite pentru revendicarea raspunderii au aratat ca ainformatiile provin cu siguranta de la Statul Islamic.

Intr-o postare pe X/Twitter, el a spus ca asta nu inseamna ca este obligatoriu ca grupul acesta a comis atacul, ci doar ca acest lucru este plauzibil.

„In trecut, se stia ca grupurile militante revendica atacuri efectuate de altii, daca se potrivesc cu tintele lor preferate si cu scopurile propagandistice.

Statul Islamic are o motivatie puternica de a lovi Rusia, care a intervenit impotriva ei in razboiul civil din Siria din 2015 de partea presedintelui Bashar al-Assad,” declara acesta.

La randul sau, Michael Kugelman de la Centrul Wilson din Washington a scris ca ISIS-K „vede Rusia ca fiind complice la activitati care ii asupresc in mod regulat pe musulmani”.

Totodata, potrivit The Guardian, un expert in securitate ceh care a studiat atacurile islamiste din India, Kenya, Rusia si in alte parti, Adam Dolnik, a declarat ca asumarea atacului de catre Statul Islamic pare credibila, dar „aceasta nu ii va impiedica pe rusi sa foloseasca acest lucru pentru agenda lor de politica externa, fata de Ucraina si de vest”.

Dolnik a spus, intr-un interviu telefonic, ca atacurile teroristilor inarmati au fost conforme unui modus operandi tipic in ultimii ani pentru IS si Al-Qaida.

El a mentionat ca Statul Islamic are un istoric al atacurilor anterioare impotriva Rusiei, inclusiv bombardarea unui zbor din 2015 din statiunea egipteana Sharm el-Sheikh la Sankt Petersburg si un atac din 2022 asupra ambasadei Rusiei la Kabul.

La inceputul acestei luni, FSB din Rusia a declarat ca a dejucat un atac asupra unei sinagogi din Moscova al ISIS-K, o afiliata a Statului Islamic. Dolnik a spus: „Daca aliniati toate aceste lucruri impreuna, atunci cred ca este complet de imaginat ca acesta ar fi un atac IS. Singurul element care a fost neobisnuit a fost ca faptuitorii au fugit”, a spus el.

SUA „sa fie solidare cu poporul rus”

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a condamnat atacul la concert drept o „crima odioasa”, conform Sky News. Acesta i-a urmat pe David Cameron si ministerele de externe franceze si germane in a oferi condoleante familiilor celor ucisi.

„Transmitem cele mai profunde condoleante familiilor si celor dragi celor ucisi si tuturor celor afectati de aceasta crima odioasa”, a spus Blinken.

„Condamnam terorismul in toate formele sale si suntem solidari cu poporul Rusiei, indurerat pentru pierderea de vieti omenesti din acest eveniment oribil”, a transmis acesta.

Tot in privinta SUA, conform New York Times, serviciile de informatii americane au strans informatii chiar in aceasta luna ca ISPK, o filiala a gruparii Statul Islamic cu sediul in Afganistan, urmarea sa execute un atac terorist la Moscova.

Putin va folosi tragicul eveniment in propriul beneficiu si impotriva Ucrainei

In privinta „argumentelor si justificarilor” Rusiei privind tragicul eveniment, deputata ucraineana Kira Rudik, a declarat pentru Sky News, ca „Lumea nu va sti niciodata ce s-a intamplat la Crocus, deoarece Rusia nu permite niciodata nicio observatie internationala sau independenta. Acelasi lucru se poate spune despre moartea liderului opozitiei ruse Alexei Navalnii sau a sefului Wagner Evgheni Prigojin, a spus ea.

„Indiferent ce s-a intamplat de fapt, Putin va folosi lucrurile in propriul beneficiu pentru a continua razboiul de agresiune asupra Ucrainei si pentru a mobiliza mai multi rusi sa mearga si sa moara pe teritoriul ucrainean”.

In acelasi context, „afirmatia rusa ca Ucraina a fost implicata in atac este „total nefezabila”, a spus si editorul in relatii internationale al Sky News, Dominic Waghorn. Vorbind in emisiunea Yaldei Hakim, el a spus ca este „total previzibil” ca Kremlinul sa dea vina pe Ucraina.

Moscova „a inundat zona” cu afirmatii contradictorii care vor deruta publicul intern si vor lasa „impresia persistenta” ca Ucraina a fost implicata.

„Exista posibilitatea ca rusii sa foloseasca acum acest lucru pentru a justifica o mobilizare in masa sau alte eforturi cu care doresc sa-si intareasca eforturile de razboi in Ucraina”, spune Waghorn. „Vor folosi asta pentru beneficii maxime de propaganda”, a mai spus acesta.

Nu a fost o operatiune „sub steag fals”

„Cu toate acestea, atacul a demonstrat ca securitatea rusa nu a fost pregatita – baza Garzii Nationale era aproape de sala de concert, dar le-a luat o ora si jumatate sa raspunda atacului”, a mai afirmat Waghorn la Sky News.

„Ar fi putut fi acolo in cinci sau sase minute, chiar cu un timp de reactie generos, si nu au fost”, a spus si analistul in probleme de securitate Michael Clarke .

Acesta e inclinat sa creada ca totusi nu a fost o operatiune „sub steag fals”, ci o „defectiune reala a securitatii”.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: