Islanda declara stare de urgenta din cauza ingrijorarilor privind o eventuala eruptie vulcanica in peninsula Reykjanes. Un oras cu 4.000 de locuitori din zona a fost evacuat ca masura de precautie

externe

Islanda a declarat stare de urgenta dupa ce o serie de cutremure au starnit temeri privind o eventuala eruptie vulcanica, potrivit BBC.

Autoritatile au ordonat ca mii de persoane care locuiesc in orasul Grindavik sa fie evacuate ca masura de precautie. Oficiul Meteorologic al Islandei (IMO) este ingrijorat ca mari cantitati de magma – roca topita – se raspandesc in subteran si ar putea aparea acolo.

Mii de cutremure au fost inregistrate in jurul vulcanului Fagradalsfjall din apropiere in ultimele saptamani. Au fost concentrate in peninsula Reykjanes din Islanda, care a ramas latenta timp de 800 de ani inainte de o eruptie din 2021.

Joi, cresterea activitatii seismice din zona a determinat inchiderea complexului spa Laguna Albastra din apropiere. Peste 20.000 de cutremure au fost inregistrate in sud-vestul Islandei de la sfarsitul lunii octombrie.

Agentia de Protectie Civila din Islanda a declarat ca decizia de evacuare a venit dupa ce OMI nu a putut exclude ca „un tunel de magma care se formeaza in prezent ar putea ajunge la Grindavik”.

Intr-o declaratie, agentia a spus ca oamenii trebuie sa paraseasca orasul, dar a subliniat, de asemenea, ca nu este o „evacuare de urgenta” – facandu-le un apel sa „ramina calmi, pentru ca avem un timp bun pentru a reactiona”.

„Nu exista niciun pericol iminent, evacuarea este in primul rand preventiva, avand drept scop principal siguranta tuturor locuitorilor din Grindavik”, a adaugat acesta.

Toate drumurile din orasul cu aproximativ 4.000 de locuitori sunt inchise, in afara de situatii de urgenta, pentru a se asigura ca se poate intra si iesi.

IMO a declarat ca „au avut loc schimbari semnificative in activitatea seismica”, cutremurele indreptandu-se spre Grindavik. Acest lucru ar insemna ca magma s-a extins probabil sub oras si ca „nu a fost posibil sa se determine exact” daca sau unde ar putea aparea.

„Cantitatea de magma implicata este semnificativ mai mare decat cea observata in cele mai mari intruziuni de magma asociate cu eruptiile de la Fagradalsfjall”, a spus IMO.

Islanda este una dintre cele mai active regiuni geografice din lume, cu aproximativ 30 de situri vulcanice active.

Eruptiile vulcanice apar atunci cand magma, care este mai usoara decat roca solida din jurul sau, se ridica la suprafata pamantului.

In iulie, Litli-Hrutur a erupt in zona Fagradalsfjall, atragand turisti la locul „cel mai nou copil vulcan din lume”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: