Islanda se pregateste de o eruptie vulcanica in zilele urmatoare. Magma se afla la o adancime de mai putin de 800 de metri

externe

Autoritatile islandeze se pregatesc pentru o eruptie vulcanica in sud-vestul insulei in zilele urmatoare, dupa o serie de cutremure si dovezi de raspandire rapida a magmei in subteran, potrivit Reuters.

Biroul de Meteorologie din Islanda a declarat ca exista un risc „considerabil” de eruptie pe sau chiar in afara peninsulei Reykjanes, din cauza dimensiunii intruziunii de magma subterana si a vitezei cu care se misca.

„Probabilitatea unei eruptii a crescut din aceasta dimineata si o eruptie ar putea incepe oricand in urmatoarele zile”, se arata intr-un comunicat.
Agentia de Protectie Civila din Islanda a ordonat peste noapte evacuarea completa a Grindavik, un oras de pescari cu aproximativ 3.000 de locuitori.

Regiunea Reykjanes a cunoscut mai multe eruptii in zone nepopulate in ultimii ani. Este de asteptat ca urmatoarea sa inceapa pe fundul marii chiar la sud-vest de Grindavik, a spus biroul meteorologic.

Un tunel de magma, sau roca topita, care se extinde spre nord-est prin Grindavik si aproximativ 10 km in interior, a fost estimat sambata tarziu la o adancime de mai putin de 800 de metri, comparativ cu 1.500 de metri mai devreme in cursul zilei.

Reykjanes este un punct vulcanic si seismic fierbinte aflat la sud-vest de capitala Reykjavik. In martie 2021, fantani de lava au erupt spectaculos dintr-o fisura din pamant cu lungimea cuprinsa intre 500 si 750 de metri. Activitatea vulcanica din zona a continuat timp de sase luni in acel an, determinand mii de islandezi si turisti sa viziteze scena. In august 2022, in aceeasi zona a avut loc o eruptie de trei saptamani, urmata de o alta in iulie a acestui an.

Sistemul Fagradalsfjall, care are aproximativ 6 km latime si 19 km lungime, a ramas inactiv mai mult de 6.000 de ani inainte de recentele eruptii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: