Israel: Ministrul justitiei vrea o reforma a sistemului judiciar prin care parlamentul poate suspenda deciziile Curtii Supreme

externe

Noul ministru israelian al justitiei, Yariv Levin, a anuntat, miercuri seara, programul sau de reforme ale sistemului judiciar care includ introducerea unei clauze „derogatorii” permitand parlamentului sa suspende deciziile Curtii Supreme, noteaza AFP citata de Agerpres.

Aceasta reforma, prezentata in linii mari presei si care urmeaza sa fie supusa parlamentului la o data inca necunoscuta, urmareste cresterea puterii alesilor in dauna celei a magistratilor si intervine intr-un moment in care premierul Benjamin Netanyahu este judecat pentru coruptie intr-o serie de cazuri.

Dupa alegerile din noiembrie si negocieri indelungate cu partidele ultra-ortodoxe si de extrema dreapta, Benjamin Netanyahu a format saptamana trecuta cel mai de dreapta guvern din istoria Israelului care are ca proiect in special reformarea sistemului judiciar.

„Exista judecatori, dar exista si un parlament si un guvern (…) Iar democratia este in pericol cand votam in urne, dar de fiecare data oameni nealesi decid pentru noi”, a declarat Levin presei.

Principala reforma propusa: introducerea unei asa-numite clauze numite „derogatorii” care ar permite parlamentului, cu majoritate simpla de voturi, sa anuleze o decizie a Curtii Supreme.

In Israel, unde nu exista o Constitutie, Curtea Suprema poate abroga legile adoptate de parlamentari daca ea considera ca acestea sunt contrare legilor fundamentale ale tarii. Or, introducerea unei „clauze derogatorii” ar permite parlamentului sa repuna in vigoare o lege abrogata de judecatori.

„O lege adoptata de parlament nu mai poate fi anulata de un judecator”, a declarat Levin.

Daca deputatii voteaza o imunitate judiciara pentru Netanyahu, iar Curtea Suprema invalideaza apoi acel vot, introducerea unei „clauze derogatorii” ar permite mentinerea deciziei de anulare a procesului, au subliniat analistii.

Un alt punct-cheie al reformei propuse: procesul de numire a judecatorilor care in prezent sunt numiti de un complet de magistrati, deputati si avocati, sub supervizarea ministrului justitiei. Levin doreste „sa puna capat alegerii judecatorilor de catre colegii lor” si propune o pondere mai mare pentru deputati in aceste alegeri.

Pe Twitter, liderul opozitiei Yair Lapid a denuntat imediat o reforma care, potrivit acestuia, „pune in pericol intregul sistem juridic al statului Israel”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: