Israelul a atacat Siria duminica seara. Avioane israeliene au bombardat in apropiere de Damasc si Tartus

externe

Avioane de vanatoare israeliene au lansat duminica seara o serie de lovituri aeriene asupra unor zone din apropierea capitalei siriene Damasc si a orasului de coasta Tartus, ucigand trei soldati si ranind alti trei, a anuntat presa oficiala de stat siriana, citata de Times of Israel.

Israelul nu a avut niciun comentariu cu privire la aceste informatii. Explozii puternice au fost auzite deasupra orasului de coasta, potrivit presei locale.

Radiodifuzorul de stat SANA, citand o sursa militara, a declarat ca unele dintre rachete – lansate de deasupra Libanului spre zona rurala a Damascului si de deasupra marii, la Tartus – au fost interceptate.

Armata siriana sustine ca doboara rachetele care se apropie dupa aproape fiecare presupus atac israelian, afirmatii pe care oficialii militari israelieni si analistii civili din domeniul apararii le resping in mare parte ca fiind laude goale.

Sursa militara siriana a mai spus ca au fost provocate pagube la siturile care au fost lovite, fara a detalia amploarea sau natura tintelor.

Imaginile care circula pe retelele de socializare arata un sit in flacari in zona Tartus. SANA a confirmat ca a izbucnit un incendiu la un sit care a fost vizat. Aceasta nu a precizat identitatile celor care ar fi fost ucisi si raniti.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un organism de supraveghere cu sediul la Londra, a afirmat ca lovitura israeliana a vizat o baza de aparare aeriana a armatei siriene in zona Abu Afsa, la sud de Tartus. Observatorul, care se bazeaza pe o retea de informatori din interiorul Siriei, a adaugat ca luptatori sustinuti de Iran se afla de obicei la baza.

Israelul a efectuat sute de lovituri aeriene in Siria in ultimul deceniu, in principal pentru a impiedica incercarile fortelor iraniene de a transfera arme catre gruparea terorista libaneza Hezbollah sau de a stabili un punct de sprijin la granita de nord a Israelului.

Loviturile israeliene au continuat in spatiul aerian sirian, care este controlat in mare parte de Rusia. Israelul s-a aflat in dezacord cu Rusia, in conditiile in care statul evreu sprijina tot mai mult Ucraina impotriva invaziei rusesti, incercand in acelasi timp sa mentina libertatea de miscare in cerul Siriei.

Ultima lovitura in Siria atribuita Israelului a avut loc la 12 august, cand doua persoane au fost ranite dupa ce tancurile israeliene ar fi bombardat o zona din apropierea granitei in Inaltimile Golan.

La 2 iulie, Israelul ar fi atacat un sit din orasul al-Hamidiyah, la sud de Tartus, aproape de granita cu Libanul.

Mai mult despre:

Comentarii: