Israelul avanseaza cu planul de colonizare al Cisiordaniei. In ultimele sase luni a construit aici 12.855 de unitati de locuinte pentru colonisti

externe

Guvernul extremist al prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a aprobat, in primele sase luni ale anului, un numar record de unitati de locuinte in asezarile din Cisiordania ocupata, a declarat joi organul israelian de monitorizare Peace Now, citat de Reuters.

Majoritatea tarilor considera asezarile evreiesti construite pe pamantul ocupat de Israel in timpul razboiului din Orientul Mijlociu din 1967 drept ilegale, iar extinderea lor continua a fost de decenii printre cele mai controversate probleme intre Israel, palestinieni si comunitatea internationala.

Din ianuarie, Israelul a avansat cu 12.855 de unitati de locuinte pentru colonisti in Cisiordania, a spus Peace Now – cel mai mare numar inregistrat de grup de cand a inceput sa urmareasca astfel de activitati in 2012.

„In ultimele sase luni, singurul sector pe care Israel l-a promovat energic este intreprinderea de colonizare”, se arata intr-un comunicat.

Liderii palestinieni au incercat sa infiinteze un stat independent in Cisiordania si Gaza, cu Ierusalimul de Est drept capitala. Ei spun ca asezarile separa comunitatile palestiniene una de cealalta si submineaza sperantele unui stat viabil.

Statele Unite, aliatul cheie al Israelului si un intermediar al negocierilor pentru stabilirea unui stat, care au stagnat din 2014, si-au exprimat in mod repetat obiectiile fata de extinderea in curs a coloniilor israeliene.

Potrivit Natiunilor Unite, aproximativ 700.000 de colonisti traiesc acum in 279 de asezari din Cisiordania si Ierusalimul de Est, fata de 520.000 in 2012. Peste 3 milioane de palestinieni care locuiesc in aceeasi zona sunt supusi guvernarii militare israeliene, despre care unele grupuri de drepturi spun ca echivaleaza cu apartheidul.

Israelul citeaza legaturile biblice si istorice cu zona si neaga ca ar duce o politica de apartheid impotriva palestinienilor. Netanyahu, a carei coalitie include ministri de extrema dreapta care s-au opus statutului palestinian, a declarat recent ca aceste colonizari israeliene nu sunt un obstacol in calea pacii cu acestia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: