Israelul va avea un nou prim-ministru saptamana viitoare, mult mai dur fata de Rusia comparativ cu Bennet. Rotativa la Tel Aviv

externe

Premierul israelian Naftali Bennett si ministrul de externe Yair Lapid au convenit sa dizolve Parlamentul, declansand astfel noi alegeri. Lapid va prelua intre timp functia de prim-ministru, a declarat un oficial, confirmand informatiile din presa locala.

Saptamana viitoare va avea loc un vot in parlament, dupa care Lapid va prelua functia de premier, a precizat oficialul, citat de Reuters.

Lapid si Bennett formasera in iunie 2021 o coalitie improbabila dupa doi ani de blocaj politic, punand capat domniei record a fostului premier Benjamin Netanyahu.

Guvernul format din partide de dreapta, liberale si arabo-musulmane a fost fragil inca de la inceput.

Cu o majoritate parlamentara extrem de subtire si divizata in ceea ce priveste problemele politice majore, cum ar fi conflictul israeliano-palestinian si problemele legate de stat si religie, alianta formata din opt factiuni a inceput sa se fractureze atunci cand o mana de membri au abandonat coalitia.

Majoritatea parlamentara a guvernului a fost curand pierduta.

Lapid, pozitii transante fata de Rusia

Yair Lapid a calificat, in aprilie, drept „crime de razboi” actiunile Rusiei in Ucraina.

„Imaginile si marturiile din Ucraina sunt ingrozitoare. Fortele rusesti au comis crime de razboi impotriva unei populatii civile lipsite de aparare. Condamn cu fermitate aceste crime de razboi”, a declarat el.

Reuters observa atunci ca, de la inceputul invaziei ruse in Ucraina, Israelul a fost rezervat in criticile aduse Rusiei, invocand eforturile de mediere ale premierului Bennet pentru incetarea razboiului. De asemenea, guvernul israelian doreste sa mentina deschise canale de comunicare cu militarii rusi in Siria, unde aviatia israeliana loveste frecvent tinte iraniene.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: