Isteria plosnitelor. Englezii sustin ca au fost aduse la ei de soldatii romani

life

londra

De la instalatii sanitare la bai publice, romanii si-au pus amprenta asupra sanatatii Marii Britanii. Dar s-ar putea sa nu fi fost totul pozitiv. Arheologii care lucreaza la Vindolanda, o garnizoana romana la sud de Zidul lui Hadrian din Northumberland, au descoperit noi dovezi ca romanii au adus si… plosnitele, spune The Guardian.

Dr. Andrew Birley, care conduce echipa de arheologie Vindolanda, a spus ca „este incredibil de rar sa le gasesti in context antic”.

Descoperirea a fost facuta de Katie Wyse Jackson, o studenta in varsta de 24 de ani care lucreaza la excavatii ca parte a masteratului sau de cercetare in arheoentomologie, studiul insectelor de pe siturile arheologice.

Concentrandu-se pe unul dintre cele mai joase straturi ale Vindolandei, care dateaza din jurul anului 100 d.Hr., ea a recuperat doua torace despre care se crede ca provin de la plosnita comuna cunoscuta sub numele latin, Cimex lectularius. Cu piese bucale asemanatoare unui ac, ele strapung pielea oamenilor pentru a le suge sangele.

Remarcand ca Pliniu, filozoful roman, a scris despre valoarea medicinala a plosnitelor in tratamentul anumitor afectiuni, cum ar fi infectiile urechii, ea a adaugat: „Oamenii aveau atunci tot felul de notiuni despre ceea ce pot face insectele”.

Analizand mostre de sol, ea a gasit si gandaci care pot oferi mai multe perspective: „Pot invata despre comert, depozitarea alimentelor, igiena, eliminarea deseurilor de la ce specii sunt prezente si in ce numar. In acest moment, gasesc o cantitate mare de cereale si gandaci de balegar. Deci nu ne uitam la un spatiu curat aici. Cel mai important, o mare parte din insectele pe care le gasesc sunt ceea ce numim sinantropice. Ele traiesc in imediata apropiere a oamenilor. Romanii au aceasta reputatie ca fiind extrem de curati si, prin urmare, este interesant sa gasim toate aceste insecte care sunt contrare.”

O teorie este ca romanii au adus plosnite in Marea Britanie in saltelele lor de paie. „Este foarte probabil ca au venit cu tot ce aduceau romanii. Astazi, vedem plosnite care calatoresc in avioane in bagaje, in haine. „Romanii aduceau haine, paie, cereale in cantitati mari, in timp ce isi asezau taberele. Asa ca este ocazia perfecta pentru una sau doua plosnite sa faca autostopul”, a spus Jackson.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: