Istoricul Madalin Hodor explica „schema politico-mafiota” de la Crevedia: „Din moment ce ei au firmele de GPL, nu au niciun interes sa branseze localitatea la gaz. Interesul primordial al acestor clanuri locale este sa mentina cat mai mult starea de subdezvoltare si saracie din zonele pe care le controleaza”

analize

Ion Doldurea

Istoricul Madalin Hodor explica simplu cum functioneaza „schema politico-mafiota” de la Crevedia si nu numai, o situatie similara putand fi intalnita in numeroase alte localitati sarace ale Romaniei.

„Aici vorbim despre o schema politico-mafiota. Simplu de altfel.

Cu cat o localitate este mai saraca, cu atat primarul si stapanii lui politici castiga mai mult. Poate o sa le para unora imposibil. Sau ilogic . Nu si daca stii cum functioneaza Romania reala si profunda. Sa exemplific cu o situatie proaspata.

Ce interes ar avea primarul ca localitatea respectiva sa fie bransata, de exemplu, la sistemul centralizat de distributie a gazului?

Ati ghicit. Nici unul. Din moment ce ei au firmele de GPL nu? Ce primar ar sari pe banii de dezvoltare de la UE cand are firmulita lui pe numele fiului, sotiei, mamei si bunicii? Cand el s-a imbogatit vanzand butelii oamenilor si vrea sa faca asta in continuare. Ce gaz de la UE? Esti nebun?

Nu.

Interesul primordial al acestor clanuri locale este sa mentina cat mai mult starea de subdezvoltare si saracie din zonele pe care le controleaza. Pentru ca asa fac ei averile colosale de care ne miram cand mai apare cate un incident pe la televizor. Isi sparg expertii de ani de zile capul sa rezolve dilema asta: de ce Mafia prospera in tarile sarace? De aia, ca saracia si subdezvoltarea sunt ingredientele care garanteaza existenta Mafiei.

Sustinatorii politici si partidul primesc evident partea leului, caci acesti mini baroni locali nu isi pot dezvolta si proteja afacerile fara sprijin de sus, fara ca Politia si restul sa nu inchida ochii. Si pentru suma corecta se inchid ochii si de tot daca e nevoie.

Deci ce se vede este doar un caz. In realitate este un mod generalizat de operare al mafiei politico-financiar, care se hraneste din tinerea voita a Romaniei in stare de subdezvoltare. Cu cat vom ramane mai mult timp in stadiul asta de subdezvoltare si saracie, cu atat vor fi mai puternici, vor face mai multi bani. Ei au inteles foarte bine mecanismele astea, noi se pare ca orbecaim prin scoli de vara si seminarii anticoruptie. Nici nu este vorba despre coruptie sau politica. Este deasupra deja. Vorbiti despre coruptie? Coruptia ucide? Deja coruptie este un termen perimat. S-a trecut la nivelul urmator de mult.

Si ca sa fie totul perfect din punctul de vedere al lor, ghiciti ce. Tot pe UE dau vina ca nu ne da si nu ne face. Deci castiga si voturile celor pe care ii exploateaza.
Cum sa se opreasca o asa masinarie de bani? Pentru ca mai mor unii? Vorba aia ‘treaba lor'”, a detaliat istoricul intr-o postare pe Facebook.

DNA a anuntat luni ca sunt doua dosare penale in legatura cu savarsirea de catre functionari publici a unor presupuse infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in legatura cu autorizarea statiei GPL din localitatea Crevedia

„Pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie au fost inregistrate doua dosare penale, formate in urma sesizarilor din oficiu, avand ca obiect savarsirea de catre functionari publici a unor presupuse infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in legatura cu autorizarea statiei GPL din localitatea Crevedia, judetul Dambovita, unde in cursul zilei de 26 august 2023 au avut loc doua explozii.

Urmarirea penala se desfasoara cu privire la fapta („in rem”), prin urmare, in acest moment, nicio persoana nu are calitatea de suspect sau inculpat.

Surse oficiale au anuntat pentru aktual24.ro ca procurorii DNA ridica documente, luni, de la mai multe institutii din Dambovita si Crevedia: ISU, Primarie, Prefectura, ANPM, ISCIR.

Institutiile aveau obligatia sa sigileze, sa izoleze fizic, statia GPL.

Aceasta etapa nu are caracterul formularii unor acuzatii impotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificatia instituirii cadrului procesual care permite strangerea de probe necesare pentru a evalua daca s-a produs ori daca nu s-a produs vreo fapta ce ar intra sub incidenta penala”, a precizat DNA.

Administratorii firmei Flagas, care patroneaza statia GPL din Crevedia, au transmis luni un comunicat de presa in care sustin ca „incercati de nespusa mahnire, intelegem devastati incercarea extrema prin care trec atat de multe familii si speram sa nu fim descalificati in straduinta asumata de a o alina”. Reamintim ca stia GPL functiona ilegal.

„Urmare a tragediei cauzate prin incendiul din localitatea Crevedia, in reprezentarea societatii FLAGAS SRL ne gasim cu prioritate preocupati in aceste zile de situatia victimelor si a tuturor persoanelor care au avut si au de suferit in orice mod din pricina acestui accident.

La nivelul companiei si la nivel personal, ca administratori ai acesteia, cautam sa identificam cu rapiditate si eficienta solutii concrete care sa sprijine persoanele in suferinta si efortul autoritatilor, si care sa completeze mobilizarea impresionanta si angajamentul pe care deja multi oameni de buna credinta le-au dovedit fara ezitare.

Incercati de nespusa mahnire, intelegem devastati incercarea extrema prin care trec atat de multe familii si speram sa nu fim descalificati in straduinta asumata de a o alina.

In contextul dat si din respectul datorat indeosebi celor direct afectati de aceasta nenorocire, comunicarile noastre vor fi rare si retinute, inclusiv procedurile penale deja initiate impunandu-ne, chiar daca astazi nu la nivel formal, o astfel de conduita”, se arata intr-un comunicat al firmei Flagas, semnat de fiul primarului din Caracal.

Citeste si: Iancu Guda a calculat averea clanului Doldurea: „Au facut profit 7 milioane de euro in ultimii 3 ani. Isi plateau angajatii cu salariul minim pe economie”

Analistul Financiar Iancu Guda prezinta detalii revoltatoare despre averea uriasa acumulata de primarul PSD din Caracal, Ion Doldurea. In ultimii trei ani, familia sa a facut cu statiile GPL un profit de peste 7 milioane de euro, in conditiile in care isi plateau angajatii cu salariul minim pe economie: „Strigator la cer!”.

Postarea integrala a lui Iancu Guda:

„Exploziile de la Crevedia sunt o tragedie 😢 dar ce am gasit despre companiile implicate in toata aceasta poveste este … Strigator la cer 🤨 am analizat situatiile financiare ale celor mai importante 4 companii controlate de clanul Doldurea (Flagas, Dolgas, Rombeer Cringasu, Ade Gas Oil). Mai jos o captura cu toate relationarile prin actionar si / sau administrator comun (nu apare Dolgas deoarece este detinuta integral de Doldurea Cristian Marian). Concluziile sunt evidente:

👉 in 2019 Ion Doldurea este impus de Paul Stanescu la sefia PSD Caracal, unde devine Primar in 2020.

👉 in 2020 companiile Flagas si Dolgas sunt transferate pe numele copiilor, firmele se aboneaza la contractele cu autoritatile locale si veniturile explodeaza (scuze pentru cuvant). Veniturile Flagas cresc de la 113 mil lei (2019) pana la 596 mil lei, iar la Dolgas de la 27 mil lei (2020) pana la 87 mil lei (2022).

👉 Veniturile consolidate pentru cele 4 companii din grup depasesc 1 miliard lei in 2022 iar profitul consolidat 55 milioane lei. Companiile clanului se dezvolta exceptional prin comparatie cu orice alta afacere din domeniu.

👉 Investitiile realizate de companiile clanului sunt foarte mici, majoritatea banilor se duc catre plata dividendelor (35 milioane lei in ultimii 3 ani)

👉 Flagas SRL este in centrul atentiei, care detine depozitul de GPL care a explodat sambata seara. Salariul MEDIU brut platit celor 191 angajati este de 3.300 lei, foarte aproape la nivelul MINIM pe economie si la jumatate fata de media din industrie. Sa nu ne miram ca niste oameni necalificati, platiti (cel putin pe cartea de munca) la nivelul salariului minim pe economie, incearca sa mute gazul intr-o cisterna goala folosind un furtun …

Desigur, fiecare antreprenor este liber sa decida ce face cu profitul, daca il reinvesteste si se dezvolta, ori plateste dividende pentru propriul confort. Dar aici avem dreptul sa ne intrebam: de ce firma Flagas a facut investitii foarte mici si nu respecta normele de siguranta? De ce nu avea autorizatie de securitate la incendiu? De ce plateste in medie aproape 200 de angajati cu un salariu mediu foarte aproape de salariul minim, in conditiile in care domeniul de activitate necesita expertiza complexa pentru siguranta societatii? De ce veniturile companiilor au explodat in 3 ani imediat dupa ce taticul (fostul actionar) devine Primar la Caracal? Ce au facut cu cele 35 milioane lei dividende platite in ultimii 3 ani? Au fost donatii facute catre partid pentru sustinerea oferita? Au fost spagi platite pentru licitatiile publice castigate?

Avem dreptul sa ne intrebam toate acestea pentru ca s-a produs o tragedie cu zeci de victime si miliarde de lei pagube. NU. Toate daunele NU trebuie platite din fondul de urgenta al premierului, adica din banii nostri. NU. Suntem furati, murim, ne pierdem sanatatea si patrimoniul (case si masini arse in incendii) si suntem despagubiti tot din banii nostri? Exclus! Autoritatile competente (AVEM?) trebuie sa raspunda la toate intrebarile de mai sus si daca se depisteaza probleme legale, atunci cei responsabili trebuie sa plateasca cu puscarie si executarea averilor. Clanul are zeci de case, terenuri si sute de mii de euro in conturi. Doar atat? Dar dividendele de 35 milioane de lei (7 milioane de euro) doar din ultimii 3 ani, unde sunt?”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: