Categories: life

Istorii surprinzatoare. Candva, in tarile arabe, alcoolul era un dar de la Allah

Interzicerea alcoolului in tarile musulmane ar fi intampinat o rezistenta puternica in anii indepartati, cand a inceput ascensiunea profetului Mahommed. In Antichitatea tarzie, zona araba chiar nu putea fi numita o zona a ascetismului.

60 de milioane de litri de alcool se beau anual in Iran, in ciuda interdictiei stricte. Cifrele vin din partea guvernului de la Teheran care este „serios preocupat de aceasta tendinta”, numita chiar una acuta, noteaza Deutsche Welle.

Cei care incalca interdictia in Iran sunt amendati iar, la a doua abatere, sunt biciuiti. Aceasta pedeapsa este in stransa concordanta cu principiile Coranului care, intr-o sura, spune: „Daca beau vin, biciuiti-i. Daca beau din nou, biciuiti-i iar. Daca, dupa asta, beau iar, omorati-i”!

In Iranul de astazi nu se ajunge la condamnari la moarte din aceasta cauza, desi amenzile si biciuirea chiar nu ajuta in a-i convinge pe oameni sa nu mai bea, dupa cum remarca guvernul. Pe piata neagra se vinde o varietate diversa de bauturi alcoolice, ale caror preturi sunt destul de piperate. De aceea, pasionatii de licori bahice mizeaza pe productia domestica.

Sa beau sau sa nu beau?

In Antichitatea tarzie, lumea araba chiar nu putea fi numita o regiune ascetica. In acele vremuri, Siria si Palestina erau doi dintre cei mari mari exportatori de „hamr”, adica vin. Egiptul, Mesopotamia, ba chiar si deserticul Yemen produceau vinuri excelente. Un geograf local a numarat 78 de soiuri de struguri cultivate in regiunea capitalei Yemenului de azi, Sana’a.

Vinurile orientale erau o marfa pretioasa a acelor vremuri. Orasul sirian Palmira era centrul international al comerciantilor de vin. Din Gaza pana in nordul regiunii arabe, gaseai corabii care plecau la drum pline cu butoaie cu vin catre tarile cumparatoare. Cum s-a ajuns, insa, la interzicerea alcoolului?

In surele de inceput ale Coranului ea nu exista. Dimpotriva, acestea ne arata ca in vremea lui Mahommed vinul era considerat, ca si mierea, unul dintre darurile de pret ale lui Dumnezeu. Conform unei alte sure, in Rai cei credinciosi urmau sa se bucure de rauri de vin. La patru ani dupa ce Mahommed a ajuns in Medina, a venit si prima interdictie: sa nu se mearga in stare de ebrietate la rugaciune.

Interdictia de a bea alcool o regasim in surele mai tarzii ale Coranului. In interpretarea Coranului, exista regula ca surele mai tarzii le inlocuiesc pe cele vechi. Iata de ce interdictia este in vigoare si azi, chiar daca unuii interpreti ai Coranului continua sa o conteste.

Unul dintre argumentele lor este legat de faptul ca interzicerea alcoolului este strans legata de practicarea jocurilor de noroc. Unele sure spun ca betia te atrage catre jocurile hazardului. Cu alte cuvinte, se poate spune ca principala interdictie se referea la jocurile de noroc, iar vinul a avut de suferit doar pentru ca era un insotitor al acestora.

Primii patru califi urmareau ca aceasta interdictie sa nu fie incalcata, dar, in practica, autoritatile centrale, inclusiv califii, consumau alcool si ascultau muzica. Chiar si azi, in lumea islamica interzicerea alcoolului nu este totala. In ultimele sute de ani, s-a adus argumentul conform caruia Coranul interzice doar vinul, dar nu si alte bauturi alcoolice rezultate in urma fermentarii cerealelor, de pilda.

Astazi, in cateva tari musulmane, precum Arabia Saudita, Iran, Kuweit, Sudan interdicitia este atat de stricta, incat traficul si consumul de alcool sunt pedepsite. In Pakistan doar non-musulmanii au dreptul sa cumpere alcool, insa interdictia este incalcata masiv.

Cele mai liberale tari in acest sens sunt Maroc, Algeria, Tunisia, Egipt, Iordania, Liban si Turcia, unde sunt permise atat productia de alcool, cat si consumul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
Anghel Liviu

Share
Published by
Anghel Liviu

Recent Posts

Instructor de yoga din Bucuresti, fost discipol al lui Gregorian Bivolaru, acuzat de viol si trafic de persoane

Un instructor de yoga din Capitala, autointitulat „maestru spiritual”, este acuzat de trafic de persoane…

12 minute ago

Peste 60% dintre romani sunt de acord cu introducerea votului obligatoriu, cu 20% mai mult decat acum zece ani

Nu mai putin de 62,2% dintre romani sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentand ca…

27 de minute ago

Noul premier slovac, filorusul Robert Fico, va desfiinta televiziunea publica pentru a crea alta. Opozitia il acuza ca vrea sa-si faca „televiziune de casa”

Guvernul slovac condus de premierul social-democrat Robert Fico a aprobat miercuri lichidarea televiziunii publice RTVS,…

43 de minute ago

Hamas a publicat o inregistrare video cu un ostatic israelian, pentru a dovedi ca acesta este in viata

Hamas a publicat miercuri o inregistrare video cu ostaticul israeliano-american Hersh Goldberg-Polin, prima dovada ca…

58 de minute ago

Gabriela Firea, in vizita electorala la CET Grozavesti, unde s-a produs o avarie grava la sistemul termoenergetic al Bucurestiului – VIDEO

Acuzata ca in timpul mandatului ei nu a facut prea multe in privinta repararii si…

O oră ago

Doi profesori, sot si sotie, de la Universitatea Wisconsin, concediati dupa ce s-a descoperit ca jucau in clipuri pornografice pentru a-si rotunji veniturile

Senatul Universitatii din Wisconsin-La Crosse a facut primii pasi in vederea inlaturarii a doi membri…

O oră ago