Italia a fixat un pret maxim pentru vanzarea mastilor de protectie catre cetateni. Incepe distributia masiva

externe

Domenico Arcuri, comisarul extraordinar al guvernului italian pentru criza COVID-19, a subliniat marti necesitatea de a impulsiona productia interna a mastilor de protectie, precizand ca din luna mai va functiona si o aplicatie de telefon pentru a urmari contactele cu persoanele pozitive, relateaza EFE.

Arcuri a sustinut decizia guvernului, criticata insa de cei care au calificat-o drept economie de razboi, de a stabili pretul maxim al mastilor de protectie la 0,50 eurocenti bucata. Deocamdata a fost incheiat un acord cu unele firme care produc masti in Italia pentru a putea fi vandute in medie cu 0,38 eurocenti si acorduri cu alte 106 companii pentru ca mastile sa fie fabricate pe plan intern.

El a asigurat ca nimeni nu poate vinde masti medicale cu peste 0,50 eurocenti bucata, precizand ca doar in acest mod vor fi prejudiciati speculantii si „cei care vor sa faca bani profitand de starea de urgenta si de suferinta”.

De aceea, a explicat el, statul trebuie sa cumpere toate mastile avute la dispozitie si sa impulsioneze productia, subliniind ca „cine se gandeste ca fixarea unui pret maxim reduce capacitatea unei firme italiene de a le produce da dovada de superficialitate sau este prost informat”. Arcuri a precizat ca deocamdata au fost distribuite 4 milioane de masti si ca in depozitele regionale se afla in total 47 de milioane de unitati.

Incepand de luni 4 mai, cand va fi reluata circulatia libera a persoanelor, „vor fi distribuite cate 12 milioane de masti pe zi; in iunie 18 milioane de bucati zilnic; in iulie, 25 de milioane iar in septembrie cand vor incepe cursurile cantitatea va ajunge la 30 de milioane”, a promis Arcuri, citat de Agerpres.

El a asigurat ca Italia este tara care a realizat cel mai mare numar de teste in randul populatiei. Pana in prezent au fost efectuate 1.789.662 de teste pentru coronavirus, iar in ultimele patru zile 147.306 de teste. Ceea ce inseamna ca am efectuat 2.260 de teste la 100.000 de locuitori”, a declarat Arcuri, subliniind ca Italia este pe primul loc in lume in realizare de teste pe numar de locuitori.

Alte 2 milioane de teste au fost distribuite comunitatilor regionale in perspectiva urmatoarelor faze.

In ce priveste aplicatia de telefon (app), pentru a urmari contactele cu persoanele pozitive, aceasta va fi disponibila din mai si va putea fi descarcata voluntar pe smartphone-ul personal. Aplicatia se numeste ‘Immuni’ si avertizeaza utilizatorul daca a intrat in contact cu o persoana pozitiva la coronavirus.

Desi premierul italian, Giuseppe Conte, nu a mentionat-o la conferinta de presa in care a prezentat primele masuri de relaxare a restrictiilor, Arcuri a asigurat ca se lucreaza deja la aceasta aplicatie. „In mai vor incepe primele functii precum urmarirea contactelor iar pe viitor vor fi active si altele precum prezentarea zilnica a datelor clinice”, a explicat Arcuri.

Deocamdata nu s-a decis daca datele colectate vor fi inmagazinate in dispozitivele mobile ale utilizatorului, sau inr-un server public. Acesta este unul dintre subiectele cele mai controversate ca urmare a necesitatii garantarii intimitatii persoanelor. Arcuri a explicat ca programul va detecta contactele cu persoanele care dureaza aproximativ 15 minute si care se afla la doi metri distanta prin utilizarea tehnologiei bluetooth a telefonului.

„Aplicatia de urmarire a contactelor va activa alerta, de exemplu, daca domnul Rossi a intrat in contact timp de peste 15 minute cu o persoana pozitiva la coronavirus. Cercetatorii asigura ca timpul minimum de contagiere in cazul unui contact cu o persoana declarata pozitiv este de 15 minute, iar distanta de risc variaza intre unul si doi metri, astfel incat trebuie avuta in vedere limita maxima”, a avertizat el.

Dupa emiterea alertei, persoana respectiva trebuie sa ia legatura cu serviciile sanitare pentru a incepe protocolul si a se supune testului pentru detectarea coronavirusului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: