Italia cauta sa faca modificari de ultima ora la acordul preliminar privind migratia, pledand pentru o reducere a numarului de migranti care ar reveni fiecarei tari

externe

Italia a incercat, joi, sa faca modificari de ultima ora la un acord preliminar al UE privind impartirea responsabilitatii pentru ingrijirea migrantilor si refugiatilor, facand eforturi pentru o reducere a numarului de persoane pe care le-ar accepta fiecare tara, informeaza Reuters.

Ministrii europeni de Interne se intalnesc pentru a incerca sa incheie un acord care sa puna capat anilor de dispute daunatoare care dateaza din 2015, cand mai mult de un milion de persoane – majoritatea fugind de razboiul din Siria – au ajuns in UE peste Mediterana.

Reprezentantii Germaniei, Spaniei si Frantei si-au exprimat speranta intr-un acord final. Insa Matteo Piantedosi, ministrul de interne din guvernul de dreapta al Italiei, a spus ca mai este de lucru. „Nu putem adopta o reforma care este sortita esecului”, le-a spus el colegilor sai ministri.

El a cerut mai multa cooperare cu statele din afara UE pentru a reduce imigratia neregulamentara, mai multe detalii despre ce sume ar reveni tarilor UE care refuza sa gazduiasca migranti si alte schimbari.

Migratia a devenit o problema din ce in ce mai spinoasa in bloc in ultimul deceniu.

Tarile din sudul blocului comunitar, inclusiv Italia si Grecia, au cerut mai mult ajutor pentru a face fata numarului de migranti care sosesc pe tarmurile lor.

Tarile mai bogate, inclusiv Germania si Suedia, s-au impotrivit uneori celor care se indreptau spre teritoriile lor.

Tarile din estul UE, cum ar fi Polonia si Ungaria, au refuzat sa gazduiasca pe oricine din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, in principal musulmani, in timp ce partidele de dreapta si populiste din bloc au alimentat dezbaterea cu retorica anti-imigratie.

Conform acordului, fiecare tara ar fi responsabila pentru un anumit numar de oameni, dar nu ar trebui neaparat sa ii accepte.

Tarile care nu doresc sa primeasca migranti ilegali si refugiati care sosesc ad-hoc in UE ar putea sa le ajute pe cele care ii gazduiesc, prin numerar, echipamente sau personal.

Acordul ar introduce o procedura de frontiera accelerata pentru cei care ar avea putine sanse sa primeasca azil, pentru a-i impiedica sa ramana in interiorul blocului ani intregi.

In timpul discursului lui Piantedosi, premierul italian Giorgia Meloni, colegul ei olandez Mark Rutte si seful executivului UE au anuntat o vizita in Tunisia pentru a discuta despre legaturile economice si energetice cu tara care reprezinta o poarta de intrare pentru migratia africana in Europa.

Vorbind la o conferinta de presa la Roma, Meloni a spus ca este convinsa ca va exista un acord intre tarile UE. Invitatul ei, cancelarul german Olaf Scholz, a spus ca spera la un acord joi sau „curand dupa”.

Un diplomat al UE si un oficial al UE, care au vorbit ambii sub conditia anonimatului, au declarat ca lucrarile privind incorporarea cererilor Romei se desfasoara cu usile inchise si ca un acord este aproape.

Un al doilea diplomat al UE a spus ca nu are mari sperante in acest sens.

„Poti in continuare sa castigi si sa pierzi orice alegeri in orice stat membru din cauza migratiei. Este o ilustrare a cat de controversata este aceasta problema”, a spus un al treilea diplomat UE implicat in negocieri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: