Italia va impune o taxa de 40% pe „supraprofiturile de miliarde” de euro ale bancilor europene

externe

Vicepremierul italian Matteo Salvini a anuntat aseara decizia guvernului sau de a impune o taxa de 40% pe profiturile bancilor europene, pentru a compensa costul pe care il suporta gospodariile si firmele din cauza cresterii dobanzilor.

„Majorarea ratei dobanzii de catre Banca Centrala Europeana a dus la o crestere a costului banilor pentru gospodarii si intreprinderi”, a declarat el, la Roma, la finalul unei sedinte de guvern.

Matteo Salvini a deplans faptul ca aceasta majorare, care a sporit semnificativ profiturile bancilor, a afectat clientii acestora, care suporta din plin cresterea ratelor la care se imprumuta. „Nu vorbim de cateva milioane, ci de cateva miliarde. Este o masura de echitate”, a declarat seful Ligii Nord, partid de extrema dreapta care face parte din coalitia guvernamentala condusa de Giorgia Meloni.

Potrivit cotidianului francez Le Figaro, care-l citeaza pe Salvini, taxa pe supraprofiturile bancilor, care va trebui platita pana in iunie 2024, se va aplica pentru exercitiile financiare 2022 si 2023. Taxa de 40% va fi aplicata daca veniturile nete din dobanzi inregistrate in 2022 depasesc cu cel putin 3% valoarea din exercitiul financiar 2021.

Aceasta taxa va fi aplicata pentru suma care depaseste valoarea pentru exercitiul financiar precedent. Pentru profiturile din 2023, pragul la care se va percepe impozitul creste la 6%. In niciun caz, valoarea impozitului extraordinar nu poate depasi o proportie egala cu 25% din valoarea activelor nete ale bancii.

Premierul Giorgia Meloni spera sa obtina astfel fonduri pentru proiectul de buget pentru 2024. Acesta va fi, probabil, lipsit de resurse din cauza scaderii surprinzatoare de 0,3% a produsului intern brut inregistrata in al doilea trimestru. Veniturile provenite din aceasta taxa vor finanta masuri menite sa reduca povara fiscala asupra gospodariilor si intreprinderilor.

Bancile italiene, la fel ca si omoloagele lor europene, si-au vazut veniturile nete din dobanzi explodand in urma cresterii ratelor dobanzilor. Ele nu au crescut, insa, si dobanzile platite in conturile curente ale clientilor.

Prima banca italiana, Intesa Sanpaolo, si-a vazut profitul net crescand cu 80%, pana la 4,2 miliarde de euro in prima jumatate a anului. Rivalul sau, UniCredit, a inregistrat un profit net semestrial de 4,4 miliarde de euro.

Italia nu este singura tara care impune o astfel de taxa. Guvernul spaniol de stanga a introdus o taxa exceptionala pentru banci programata pentru 2023 si 2024. In Romania, desi statul impovarat iarasi cu taxe sectorul privat al intreprinderilor mici si mijlocii, marile banci nu au fost vizate de nicio masura luata de guvernul Ciolacu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , , ,

Comentarii: