JAFUL practicat de PSD in Guvern l-a ingrozit pe un inalt oficial: „Mi se face rau. Sunt in rahat pana in gat”

politica

Fostul secretar de stat in ministerul Muncii, Valeriu Nicolae, revine cu noi dezvaluiri despre ce a gasit cand a sosit in Guvern, la scurt timp dupa instalarea lui Dacian Ciolos ca premier. El relateaza cu ce s-a confruntat incercand sa opreasca alocarea a zeci de milioane de euro catre clienti ai PSD.

„Sint de doua zile la Ministerul Muncii si am atins deja profilul cel mai de jos pe care mi l-am imaginat al unui secretar de stat. Ma uit timp la fisa unui proiect si nu sint sigur daca ar trebui sa ma inchin, sa scuip in sin sau sa scot un Muuu de control. 200.000 de stick-uri de memorie in valoare de aproximativ doua milioane de euro, aproape 14 milioane de euro pentru inchirieri de masini si benzina (asta in timp ce avem un ditamai parcul de masini), 200.000 de ceasuri… Desigur, costurile de achizitie estimate sint gindite atent, incit sa satisfaca toti mirlanii din lantul trofic al proiectelor cu dedicatie care aduc voturile acolo unde trebuie. Uite-asa rezolvam problema inregistrarii tinerilor care nu sint la scoala, nu muncesc sau nu urmeaza un curs de perfectionare la agentiile judetene pentru ocupare in cimpul muncii!

Ma gindesc rapid cu cita inflacarare or sa isi doreasca zecile de mii de tineri din zonele cele mai sarace ale Romaniei sa ne bagam stick-urile alea undeva, in timp ce ei ne cronometreaza pe ceasurile cele bune. Am stiut de minunatia de proiect de pe vremea cind eram la Cancelarie, dar nu stiam detaliile. Greseala doamnei ministru (o doamna pe care inca o admir pentru faptul ca are o super-rezistenta la lucru si cunostinte de dreptul muncii pe care nu cred ca le-a mai avut vreun ministru inaintea dinsei) a fost sa spuna public tuturor directorilor din minister ca o sa ma ocup de problematica roma.

Tot prin grija doamnei ministru, nu am nici un fel de delegare ministeriala (asa cum ar fi firesc). Dar cer cu tupeu sa vad proiectul, nu de alta, dar o parte din grupul-tinta al proiectului sint romii. Mi se raspunde cu multa ingrijorare, dar si cu compatimire si in spiritul tipic al functionarilor publici: „Sigur ca da“. Dupa zece minute, cele doua functionare publice superioare vin topaind de fericire si imi spun ca doamna ministru a spus ca nu se poate si ca se ocupa dinsa personal de asta. Obisnuite probabil cu fostul secretar de stat care isi facea treaba precum o buna parte din elitele politice ale ministerelor, dind din gura maiastru la televiziunile aservite, in timp ce ar fi trebuit sa fie pe la birou, se abtin cu delicatete sa imi faca urarile de bine care le stau pe limba.

Sint oricum plin de draci ca am acceptat sa ma mut de la Cancelarie, unde oamenii erau tare misto, la ministerul asta, unde numai ca nu sint injurat in fata, si ma duc val-virtej, trec peste secretara care nu apuca sa reactioneze, intru la doamna ministru si ii spun ca vreau sa vad proiectul. Pentru ca nu are cum sa fie secret de stat un proiect care ar trebui sa fie finantat din bani publici. Dupa ce fac clar ca nu o sa ezit sa fac scandal, primesc proiectul.

Si uite, acusi stau ca un bou si ma uit la chestia asta. Decid sa fac scandal. Fac o intilnire cu mai multi directori si le intreb pe cele doua doamne responsabile daca au fost de acord cu bugetul. Mi se spune ca da si asta intra in nota intilnirii, pentru ca e foarte clar ca va trebui sa imi protejez bunatatea de fund. Zvonurile zic ca proiectul este cu dedicatie pentru doua organizatii mestere care sint traditional legate de fonduri si presiune politica prin organizare de greve. Mi se sopteste si ca ar trebui sa nu supar asa, din prima, lumea si ca ar fi bine sa dam drumul proiectului, ca nu este nici primul, si nici ultimul. Noroc ca am ditamai chelia si ca am decis sa ma rad in cap, caci de furie mi s-a ridicat tot parul de pe mine.

Ii trimit un SMS dragut doamnei ministru in care ii spun ca proiectul e o timpenie si ca risipim banul public. Primesc, in mod absolut neasteptat, un raspuns rapid, ca proiectul a fost deja aprobat de Ministerul Fondurilor Europene si de Comisie. Mi se face rau. Sun rapid la ministra de la Fondurile Europene. Mi se spune, la fel de rapid, ca nu este adevarat. O rog, in cel mai dragut mod de care sint in stare, sa verifice. Sun si la Cancelarie, si la secretarul de stat de la Fonduri. Nu exista o astfel de aprobare. Sun si la Comisie. Nici acolo nu este nimic aprobat. Se face brusc tacere in creierul meu. Piticii sint toti ascunsi si, pentru prima data dupa multa vreme, nu ma simt in stare sa rid de situatia in care sint.

Fie ministra ma minte intr-un mod absolut iresponsabil, lucru de care, oricit de nesuferita a fost cu mine, nu o cred in stare, fie este ea mintita de oamenii de incredere din minister. Oricum, sint in rahat pina in git. Ministerul a fost practic repopulat de fosta ministra, care a adus cu ea zeci de oameni de la Ministerul Mediului, de unde a fost mutata. Mai toti au ajuns in pozitii de conducere, chititi sa ma ajute sa imi rup gitul. E clar ca fostul secretar de stat, care a fost direct responsabil de proiectul in cauza si care ar putea lejer sa fie platit ca parte din decorul platourilor de la Romania TV si de la Antene, nu va ezita sa ma umple de bucurii. In plus, sefa mea – ministra – se chinuie tare sa nu pot face nimic si sa imi submineze autoritatea, in ciuda faptului ca Dacian i-a cerut exact contrariul.

Imi dau seama ca sint inca vreo citeva bombe de acelasi fel, ca imi vin la semnat lucruri care ascund tot felul de aberatii si care nu au fost citite, dar au fost semnate de expertii din minister, si ca sint citeva zeci de probleme pe care nu am nici o sansa sa le rezolv in mandatul meu, in ciuda faptului ca as vrea tare mult. Decid ca prioritar o sa fie pentru mine sa evitam coruptia si ca voi incerca sa fac publice contractele care sint super-problematice. Inca nu imi dau seama cit de mari sint problemele de IT si cit de mari sint presiunile pentru a continua chestii cretine numai pentru a satisface nevoia de capusare de fonduri publice a mirlanilor politici sau conectati politic”, a povestit Valeriu Nicolae in Dilema Veche.

Personajele la care Nicolae face referire sunt:

Ministrul Muncii din acea vreme, schimbata din functie: Claudia Ana Costea

Ministrul Fondurilor Europene din acea vreme, schimbata din functie: Aura Carmen Raducu

Secretarul de stat, „platit ca parte din decorul platourilor de la Romania TV si de la Antene”: Adrian Marius Dobre, membru PSD

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: