Jale mare. Weber si judecatorii CCR vor ramane fara pensii speciale. Precizarile lui Florin Roman

politica

Liderii deputatilor si senatorilor PNL, Florin Roman si Daniel Fenechiu, au depus, miercuri, amendamente la proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare prin care propun impozitarea progresiva a pensiilor speciale de la 10% pana la 95%.

„In calitate de lider de grup al PNL de la Camera Deputatilor, alaturi de liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, am depus azi un amendament la OUG 29/2020, prin care solicitam impozitarea progresiva a pensiilor speciale de la 10% si pana la 95%. Este vremea solidaritatii si a constrangerilor pentru toata lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care avem acum, atat de multa nevoie. (…) In categoria pensiilor speciale supuse impozitarii progresive am introdus: parlamentarii si functionarii parlamentari, magistratii si personalul auxiliar, inclusiv judecatorii CCR, functionarii Curtii de Conturi, Avocatul Poporului, personalul navigant, personalul diplomatic. Nu intra in categoria impozitarii progresive politistii si militarii, beneficiari ai unor pensii militare”, afirma Roman, intr-un comunicat.

Liderul deputatilor liberali arata ca economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge catre achizitionarea de aparatura medicala, echipamente si materiale sanitare, dar si pentru stimularea financiara a personalului aflat in „prima linie a razboiului cu epidemia de coronavirus” – medici, asistenti, politisti, armata, jandarmi, pompieri, ambulantieri, biologi si bio-chimisti, personal de triaj, de la IGSU sau functionari ai serviciilor sociale din primarii, care asigura alimentele si medicamentele necesare la domiciliu pentru varstnici.

Roman precizeaza ca propunerea vizeaza impozitarea cu 10% a pensiilor speciale intre 2.001-4.000 lei, cu 60% a celor cuprinse intre 4.001-7.000 lei si cu 95% a celor care depasesc cuantumul de 7.000 lei.

„Am optat pentru varianta impozitarii progresive, motivata de starea de urgenta, pentru a nu intra in conflict constitutional cu decizii ale CCR, care interzic eliminarea totala a acestui tip de privilegii. In plus, amendarea legii de modificare a OUG poate trece maxim intr-o saptamana de Parlament, daca exista vointa politica. Pentru ca sunt convins ca se va bucura de sustinerea tuturor fortelor politice responsabile!”, sustine liberalul.

Si PSD a anuntat ca doreste taierea pensiilor speciale.

Proiectul de lege ar urma sa fie votat in Parlament saptamana viitoare.

UPDATE Drama mare pentru Avocatul Poporului. Ciordache nu mai vrea sa-i dea pensie speciala, Partidul s-a razgandit

Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputatilor a avizat favorabil, joi, initiativa legislativa care prevede, printre altele, ca Avocatul Poporului sa aiba o indemnizatie lunara echivalenta cu a judecatorilor cu grad maxim de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. De asemenea, s-a votat ca Avocatul Poporului sa beneficieze de pensie speciala.

Proiectul este semnat de patru deputati PSD (Florin Iordache, Adrian Solomon, Marian Cucsa si Claudia Gilia), doi deputati UDMR (Izabella Ambrus si Eva Csep), deputatul PNL Adriana Saftoiu si deputatul Steluta Cataniciu (neafiliat). Documentul a fost inregistrat la Camera Deputatilor pe 9 martie 2020.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: