Jandarmii au fost alungati din Piata Victoriei de catre protestatari in aceasta seara. Sase luni de la represiunea din 10 august – Video

news

Cateva zeci de protestatari se afla duminica seara in Piata Victoriei pentru a marca implinirea a sase luni de la represiunea extrem de violenta a Jandarmeriei din 10 august.

Trei jandarmi care s-au apropiat de grupul de manifestanti au fost nevoiti sa plece din Piata Victoriei in huiduielile multimii. „Produceti sila”, le-a spus un protestatar. Protestatarii au scandat „La puscarie!” si au urmarit secvente cu vilenetle comise de jandarmi proiectate pe o panza instalata chiar in mijlocul Pietei Victoriei.

Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, a declarat intr-un interviu pentru Deutsche Welle, in urma vizitei la Bucuresti, ca este „complet gresit” si „complet stramb” sa compari interventia jandarmilor din 10 august cu modul in care au actionat fortele de ordine la protestele din Franta. El a cerut „identificarea si pedepsirea faptasilor din spatele faptasilor”.

Intrebat despre declaratiile premierului Dancila, care a spus ca si Germania si Franta ar trebui sa fie astfel monitorizate, pentru ca si acolo exista coruptie, Gunther Krichbaum a reactionat transant.

„Trebuie sa ai grija, cand faci comparatii, sa nu fie strambe. Fiecare incalcare a legii, in orice tara, este deja in plus. Vorbim insa despre o alta cantitate si alta calitate. Stiu, de exemplu, ca ministrul dumneavoastra de Interne compara protestele din 10 august anul trecut cu cele ale vestelor galbene din Franta. Complet gresit! Complet stramb! Franta este o tara in care statul de drept functioneaza, in care independenta justitiei este respectata. In Romania nu e cazul. Aici apar modificari in legislatie cu dedicatie pentru protectia unor politicieni corupti, pentru a-i scapa de pedepse. Aceasta nu mai este o democratie, ci o democratie controlata, care nu corespunde cadrului Uniunii Europene. Astfel de cazuri exista si cu atat mai mult trebuie prelungita existenta MCV. Ar fi de dorit sa poata sa dispara de pe o zi pe alta, dar pentru asta ar trebui sa dispara si motivul existentei sale”, a spus Gunther Krichbaum pentru DW.

El a tinut sa dea asogurari ca Germania cunoaste exact ce s-a intamplat la 10 august si a cerut „identificarea si pedepsirea faptasilor din spatele faptasilor”.

„Secretarul de stat care a reprezentat-o la intalnirea cu noi pe doamna ministru ne-a dat asigurari ca fiecare caz este investigat, ca anchetele sunt in derulare, inclusiv cele ce privesc Jandarmeria. A incercat sa-mi spuna ca la acea actiune au participat exclusiv jandarmi normali. Mi-am permis sa ii spun ca stim exact ce dispozitive au fost dislocate, de unde au fost aduse, ca nu erau doar din Bucuresti. Si sper ca Guvernul a inteles asta. Si-mi doresc – pentru cei care nu au facut altceva decat sa-si exercite dreptul civil de a demonstra pentru opiniilor lor – ca toate aceste abuzuri sa fie rapid clarificate iar responsabilii sa fie pedepsiti. Si nu doar prin gasirea unor acari Paun, ci si prin identificarea si pedepsirea faptasilor din spatele faptasilor”, a mai spus oficialul german.

Mai mult despre:

Comentarii: