externe

Japonia ar putea invinge China in cursa pentru a plasa un astronaut pe Luna. Competitie stransa, „China a facut pasi extraordinari, in special in ultimii 10 ani, dar sunt foarte, foarte secretosi”

Japonia ar putea invinge China in noua cursa spatiala de a trimite un astronaut pe Luna. Presedintele american Joe Biden a promis ca un astronaut japonez va fi primul neamerican care va ajunge pe suprafata lunara, in cadrul a ceea ce NASA numeste o noua „cursa spatiala”, relateaza The Independent.

Conform planului prezentat de Biden si de premierul japonez Fumio Kishida, la 10 aprilie, Japonia va colabora indeaproape cu SUA pentru a plasa unul dintre astronautii sai pe Luna in cadrul misiunilor Artemis ale NASA, mai intai in 2028 si apoi in 2032.

Acest lucru pune Japonia in concurenta cu China, care a anuntat anterior ca intentioneaza sa trimita astronauti pe Luna pana in 2030.

De asemenea, China intentioneaza sa construiasca o baza lunara comuna cu Rusia pana in 2035.

„Credem ca o mare parte din asa-zisul lor program spatial civil este un program militar. Si cred ca, de fapt, ne aflam intr-o cursa”, a declarat seful NASA, Bill Nelson la inceputul acestei luni, referindu-se la China.

Acum, ambitia Japoniei de a ateriza inaintea Chinei ar putea determina Beijingul sa isi amplifice propriile planuri, au declarat analistii pentru publicatia South China Morning Post.

China si-a intensificat deja programul spatial, construindu-si cu succes statia spatiala si planuind sa amplasese in zilele urmatoare o sonda pe partea indepartata a Lunii, aflata permanent pe partea opusa Pamantului.

China ar putea, de asemenea, sa inceapa explorarea polului sudic al Lunii in cautare de apa prin intermediul unor misiuni fara echipaj planificate pentru 2026 si 2028.

„China a facut pasi extraordinari, in special in ultimii 10 ani, dar sunt foarte, foarte secretosi”, a declarat Nelson, care a avertizat in repetate randuri ca China ar putea revendica orice resurse de apa lunara ca fiind ale sale.

„China a aruncat cu adevarat o multime de bani in acest sens si au mult loc in bugetul lor pentru a creste. Cred ca ar fi bine sa nu lasam garda jos”, a adaugat seful NASA.

Intre timp, misiunea comuna propusa de SUA si Japonia s-ar baza pe expertiza japoneza pentru a opera un rover pe Luna, in timp ce SUA ar urma sa ofere pregatire pentru zbor si astronauti si sa „gestioneze riscurile acestor misiuni provocatoare”, potrivit Casei Albe.

„Ei sunt foarte constienti de faptul ca sunt in competitie cu China in explorarea Lunii, asa ca acesta va fi un fel de program Apollo pe steroizi”, a declarat Kazuto Suzuki, profesor de politica stiintifica si tehnologica la Universitatea din Tokyo.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Momentul crimei din Crangasi a fost filmat de un sofer. Ucigasii sustin ca s-au aparat, imaginile arata altceva – Video

Un sofer aflat in trafic in zona Parcului Crangasi a inregistrat momentul in care cei…

43 de minute ago

O tanara supradotata din Statele Unite, care a intrat la facultate la 10 ani, si-a luat doctoratul in medicina la 17 ani

Participarea lui Dorothy Jean Tillman II la festivitatea de absolvire a Universitatii de Stat din…

37 de minute ago

Carabinierii italieni au descoperit o retea de traficanti italo-albaneza, care se pregatea sa transporta droguri cu submarinul prin Marea Adriatica – VIDEO

Carabinierii Departamentului de Investigatii al Comandamentului Provincial Torino au arestat mai multi membri ai unei…

7 minute ago

Italia: Politia a saltat peste 100 de mafioti din clanul ‘Ndrangheta. Germania serveste drept centru de spalare a banilor pentru ‘Ndrangheta

Politia italiana a retinut marti, in orasul Cosenza din Calabria, 109 presupusi membri ai mafiei…

O oră ago

SUA intentioneaza sa trimita inca un sistem Patriot in Ucraina, iar Europa analizeaza si ea optiuni

Statele Unite iau in considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei inca un sistem de aparare…

35 de minute ago