externe

Japonia s-a apucat sa faca curatanie si in spatiu, pe orbita Pamantului. Incepe eliminarea primului mare gunoi spatial, o racheta H-2A in deriva -Video

Misiunea ADRAS-J (Active Debris Removal by Astroscale-Japan) a companiei Astroscale a reusit sa se apropie cu succes de o racheta H-2A in deriva. Nava spatiala se pregateste acum sa efectueze o examinare detaliata a rachetei imbatranite, orbitand in jurul acesteia si capturand imagini, relateaza Interesting Engineering.

Treapta superioara a rachetei, lansata in 2009, nu dispune de propriile date GPS, ceea ce face dificila determinarea precisa a locatiei pentru o misiune de intalnire si operatiuni de proximitate (RPO), a precizat Astroscale Japan intr-un comunicat de presa.

Folosindu-se de observatiile limitate de la sol, echipele de operatiuni ale Astroscale din Japonia si Marea Britanie au manevrat cu succes ADRAS-J la cateva sute de kilometri de etapa superioara a rachetei.

Ulterior, camera video de pe ADRAS-J a identificat racheta, iar imaginile sale au fost procesate cu ajutorul algoritmilor de navigare in unghiuri ai Astroscale.

Dupa cum explica in continuare compania, echipat cu o serie de senzori de sarcina utila la bord, ADRAS-J se apropie in siguranta de tinte, adunand date esentiale, cum ar fi distanta si atitudinea.


RPO implica capacitatea sau actiunea a doua sau mai multe obiecte spatiale separate care manevreaza in mod deliberat in apropiere unul de celalalt. Aceasta joaca un rol crucial in viitoarele misiuni de intretinere, care pot implica sarcini de inspectie, reparatii, realimentare, modernizare sau asamblare.

In calitate de misiune de pionierat lansata in februarie, ADRAS-J este primul efort de pana acum de a se apropia in siguranta, de a evalua si de a cerceta un deseu spatial existent de dimensiuni considerabile prin tehnici RPO. Prevazuta a fi finalizata pana in mai 2024, misiunea anunta o noua era a misiunilor RPO, axata pe promovarea unui mediu spatial durabil.

Astroscale Japan isi propune, de asemenea, sa devina primul serviciu comercial de deorbitare, conducand eforturile de curatare a orbitei Pamantului.

Deseurile spatiale, cunoscute si sub numele de gunoi spatial, cuprind obiecte invechite produse de om care orbiteaza in jurul Pamantului, cum ar fi satelitii retrasi din serviciu si etajele de racheta consumate. De dimensiuni diferite, aceste fragmente reprezinta un pericol de coliziune pentru navele spatiale operationale si pentru Statia Spatiala Internationala.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

2 ore ago

Vantul impinge incendiul din Canada departe de orasul petrolier Fort McMurray

Vanturile favorabile vor indeparta incendiul puternic de vegetatie de orasul canadian cu nisipuri bituminoase Fort…

2 ore ago

Experiment Airbus: Aeronava jumatate avion, jumatate elicopter

Airbus Helicopters a prezentat, miercuri o aeronava experimentala, jumatate avion si jumatate elicopter, in cautarea…

2 ore ago

Momentul in care Robert Fico este impuscat in plina strada, surprins intr-o filmare cu telefonul – VIDEO

Momentele socante in care premierul Robert Fico a fost impuscat la Handlova, dupa o sedinta…

2 ore ago

Greva in curtea in curtea lui Ciolacu. Angajatii guvernului intra in greva de vineri, nemultumiti ca nu li se maresc salariile cu 30%

Liderul de sindicat al functionarilor din cadrul Guvernului anunta ca acestia vor intra in greva…

4 ore ago