externe

SUA au cumparat un lot de 81 de avioane rusesti de lupta vechi, au platit 20.000 de dolari pentru fiecare. Ce vor face americanii cu aceste aparate

Statele Unite au achizitionat 81 de avioane de lupta invechite din epoca sovietica din Kazahstan, a anuntat Kyiv Post.

Kazahstanul, care isi modernizeaza flota aeriana, a scos la licitatie 117 avioane de vanatoare si bombardiere din epoca sovietica, inclusiv interceptoare MiG-31, bombardiere de lupta MiG-27, avioane de lupta MiG-29 si bombardiere Su-24 din anii 1970 si 1980.

Valoarea declarata a vanzarii a fost de un miliard de tenge kazahi, a precizat Kyiv  Post, adica 2,26 milioane de dolari, ceea ce echivaleaza cu o valoare medie pentru fiecare avion de 19.300 de dolari.

Statele Unite au cumparat 81 de avioane de razboi invechite si inutilizabile, a precizat canalul ucrainean Insider Ucraina. Motivul din spatele achizitiei americane ramane nedezvaluit, dar a ridicat posibilitatea utilizarii lor in Ucraina, unde sunt in serviciu avioane similare.

Vanzarea a fost facuta prin intermediul unor companii offshore, a precizat Reporter, un site de stiri in limba engleza din Rusia.

Avand in vedere dependenta Ucrainei de armele din epoca sovietica, avioanele ar putea servi fie ca sursa de piese de schimb, fie ar putea fi desfasurate strategic ca momeli pe aerodromuri, a precizat Kyiv Post.

Ce avioane au cumparat americanii

Mikoyan MiG-31 a fost un interceptor supersonic conceput pentru a apara spatiul aerian sovietic, potrivit Airforce Technology. Acesta a jucat un rol critic in timpul Razboiului Rece.

Derivat din MiG-23, MiG-27 a fost un avion de atac la sol si a intrat in actiune in conflicte precum Razboiul sovietic-afgan. MiG-29 a excelat in lupta aer-aer. A fost exportat pe scara larga si ramane in serviciu in cadrul unor forte aeriene.

In ciuda varstei sale, Su-24 – un bombardier tactic pentru toate timpurile – ramane in serviciu in cadrul mai multor forte aeriene, inclusiv in cadrul Fortelor Aerospatiale Ruse si al Fortelor Aeriene Ucrainene.

Kazahstanul, fosta parte a Uniunii Sovietice, a mentinut legaturi stranse cu Rusia si, din punct de vedere istoric, a fost unul dintre cei mai puternici aliati ai acesteia. Dar relatia s-a schimbat de cand Rusia a invadat Ucraina, Kazahstanul aliniindu-se mai mult cu Occidentul.

Eforturile tarii din Asia Centrala de a-si moderniza capacitatile militare coincid cu angajamentul tot mai mare al acesteia fata de natiunile occidentale, semnaland o indepartare de legaturile istorice cu Moscova, potrivit analizei Kyiv Post.

Secretarul de stat Antony Blinken a vizitat Kazahstanul in martie 2023, unde a declarat ca SUA sprijina cu tarie „independenta si integritatea sa teritoriala”, potrivit agentiei de presa AFP.

Unii dintre propagandistii rusi au declarat ca Rusia ar trebui sa se orienteze catre Kazahstan dupa invazia din Ucraina. Un comentator al televiziunii ruse, Vladimir Soloviov, a declarat ca tara sa „trebuie sa fie atenta la faptul ca Kazahstanul este urmatoarea problema, deoarece acolo pot incepe aceleasi procese naziste ca in Ucraina”.

Acordurile privind comertul, educatia, mediul si aprovizionarea cu minereuri reflecta aprofundarea legaturilor dintre Kazahstan si natiunile occidentale, in conditiile in care Kazahstanul navigheaza printre provocarile geopolitice reprezentate de tari vecine precum Rusia, China, Afganistan si Iran.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Momentul crimei din Crangasi a fost filmat de un sofer. Ucigasii sustin ca s-au aparat, imaginile arata altceva – Video

Un sofer aflat in trafic in zona Parcului Crangasi a inregistrat momentul in care cei…

23 de minute ago

O tanara supradotata din Statele Unite, care a intrat la facultate la 10 ani, si-a luat doctoratul in medicina la 17 ani

Participarea lui Dorothy Jean Tillman II la festivitatea de absolvire a Universitatii de Stat din…

17 minute ago

Italia: Politia a saltat peste 100 de mafioti din clanul ‘Ndrangheta. Germania serveste drept centru de spalare a banilor pentru ‘Ndrangheta

Politia italiana a retinut marti, in orasul Cosenza din Calabria, 109 presupusi membri ai mafiei…

O oră ago

SUA intentioneaza sa trimita inca un sistem Patriot in Ucraina, iar Europa analizeaza si ea optiuni

Statele Unite iau in considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei inca un sistem de aparare…

15 minute ago

Mormantul lui Evgheni Prigojin din Sankt Petersburg a fost umplut cu beton

Mormantul lui Evgheni Prigojin a fost umplut cu beton in ajunul zilei de 1 iunie,…

48 de minute ago