externe

Japonia va acorda mai multi bani pentru mentinerea trupelor SUA pe teritoriul sau. Amenintarile din partea Chinei sunt in crestere

Japonia isi va creste contributia financiara pentru mentinerea trupelor americane pe teritoriul sau incepand cu 2022, potrivit unor surse diplomatice, o crestere ce a generat frictiuni inca din perioada administratiei Trump, informeaza luni EFE, citata de Agerpres.

Este de asteptat ca acordul care va preciza cuantumul majorarii sa fie convenit inainte ca guvernul premierului Fumio Kishida sa prezinte la sfarsitul acestei luni proiectul sau de buget general pentru anul fiscal care va incepe in Japonia pe 1 aprilie 2022, potrivit agentiei de stiri Kyodo.

Conform unor surse, Japonia considera ca este necesar sa isi mareasca intr-o oarecare masura contributia in cadrul pactului bilateral pentru a suporta costurile desfasurarii trupelor americane pe teritoriul sau, care a fost prelungita anul acesta, pentru a-si consolida alianta in fata unor posibile amenintari regionale precum cele din partea Chinei.

Reprezentantii ambelor tari au reluat negocierile in acest sens dupa vizita premierului Kishida la Washington in noiembrie si studiaza in prezent valoarea cresterii contributiei.

Conform conditiilor actuale ale pactului, valoarea contributiei Japoniei este de 1.785 milioane dolari pentru acoperirea cheltuielilor ce includ servicii publice si salarii ale personalului japonez din bazele militare americane din arhipelag.

Tokio a incercat sa evite sau sa reduca la minimum orice crestere a acestei contributii din cauza situatiei sale financiare complexe, in timp ce Washingtonul a cerut o crestere avand in vedere reaparitia tensiunilor in regiunea indo-pacifica, in special ca urmare a intaririi puterii Beijingului si a dezvoltarii arsenalului sau militar de catre regimul nord-coreean.

Presiunea asupra Japoniei de a-si creste contributia s-a accentuat in mandatul fostului presedinte Donald Trump, care a fost foarte critic fata de conditiile unor intelegeri similare cu alte tari din regiune, precum Coreea de Sud, careia i-a cerut sa isi creasca semnificativ contributia.

Fostul consilier american pentru securitate nationala, John Bolton, a povestit intr-o carte despre intentia lui Donald Trump ca Japonia sa isi majoreze contributia de peste patru ori.

Japonia gazduieste aproximativ 55.000 de militari americani si personal auxiliar, in majoritate stationati in arhipelagul Okinawa.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24
Tags: japonia sua

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

6 ore ago

Presedinta Georgiei a respins legea privind „influenta straina.” Veto-ul va putea fi anulat de Parlament

Presedinta Georgiei, Salome Zurabisvili, a anuntat sambata ca a respins prin veto legea privind "influenta…

7 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

7 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: grava, dar „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

7 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

7 ore ago