Japonia va elibera apa tratata de la centrala Fukushima in ocean incepand cu 24 august

externe

deversare, ape contaminate, Fukushima

Japonia a anuntat, marti, ca va incepe sa deverseze peste 1 milion de tone metrice de apa radioactiva tratata din centrala nucleara Fukushima pe 24 august, punand in miscare un plan care a atras critici puternice din partea Chinei si asociatiilor de pescuit, potrivit Reuters.

Planul a fost aprobat in urma cu doi ani de guvernul japonez ca fiind crucial pentru dezafectarea centralei operate de Tokyo Electric Power Company (Tepco).

„Am cerut Tepco sa se pregateasca rapid pentru evacuarea apei, in conformitate cu planul aprobat de Autoritatea de Reglementare Nucleara si sa astept ca deversarea apei sa inceapa pe 24 august, daca conditiile meteorologice o permit”, a declarat prim-ministrul Fumio Kishida marti dimineata.

Anuntul vine la o zi dupa ce guvernul a declarat ca a obtinut „un anumit grad de intelegere” din partea industriei pescuitului cu privire la deversarea apei, chiar daca un grup de pescuit a spus ca inca se teme ca le-ar distruge mijloacele de trai.

„Promit ca ne vom asuma intreaga responsabilitate si ne vom asigura ca industria pescuitului poate continua sa-si castige existenta, chiar daca asta va dura zeci de ani”, a spus Kishida luni.

Japonia a spus ca deversarea apei este sigura. Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), organul de supraveghere nuclear al ONU, a dat unda verde planului in iulie, spunand ca acesta indeplineste standardele internationale si ca impactul pe care il va avea asupra oamenilor si asupra mediului este „neglijabil”.

Unele tari vecine si-au exprimat scepticismul fata de siguranta planului, Beijingul devenind cel mai mare critic. Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a declarat in iulie ca Japonia a dat dovada de egoism si aroganta si nu a consultat pe deplin comunitatea internationala in aceasta problema.

China interzice importurile de fructe de mare din 10 prefecturi din Japonia, inclusiv Fukushima si capitala Tokyo. Importurile de fructe de mare din alte prefecturi sunt permise, dar trebuie sa treaca testele de radioactivitate si sa aiba dovada ca au fost produse in afara celor 10 prefecturi interzise.

Activistii sud-coreeni au protestat si ei, desi Seulul a concluzionat din propriul studiu ca deversarea indeplineste standardele internationale si a spus ca respecta evaluarea AIEA.

Natiunile insulare din Pacific au fost impartite in aceasta chestiune, avand in vedere propria lor istorie de a fi site-uri de testare nucleara pentru Statele Unite si Franta. Premierul din Fiji, Sitiveni Rabuka, a emis luni o declaratie in care spune ca sustine raportul AIEA, dar a recunoscut ca problema este controversata in Insulele Pacificului.

Kishida a declarat marti ca o „intelegere exacta” a chestiunii se raspandeste in comunitatea internationala.

Japonia spune ca apa va fi filtrata pentru a elimina majoritatea elementelor radioactive, cu exceptia tritiului, un izotop al hidrogenului care este greu de separat de apa. Apa tratata va fi diluata cu mult sub nivelurile de tritiu aprobate la nivel international inainte de a fi eliberata in Pacific.

Un oficial japonez a spus ca primele rezultate ale testelor de apa de mare dupa descarcare ar putea fi disponibile la inceputul lunii septembrie. De asemenea, Japonia va testa pestii in apele din apropierea fabricii si va pune rezultatele testelor disponibile pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: