Jihadistii ISIS, prinsi cu minciuna in cazul atacului din Londra

externe

Politia britanica nu a gasit dovezi ca autorul atacului de saptamana trecuta ar fi avut vreo legatura cu Statul Islamic sau Al-Qaida, desi este clar ca era interesat de jihad, relateaza luni Reuters, citata de Agerpres. ISIS a revendicat acest atac la scurt timp dupa ce s-a produs.

Neil Basu, coordonator national al politiei antiteroriste britanice, a precizat ca nu exista dovezi ca autorul atacului soldat cu patru morti, britanicul convertit la islam Khalid Masood, s-ar fi radicalizat in timp ce se afla la inchisoare in 2003 si sugestiile in acest sens sunt pura speculatie.

Masood (52 de ani), care miercuri a lovit cu masina un grup de pietoni pe podul Westminster, omorand trei, si a injunghiat mortal un politist inainte de a fi doborat de fortele de securitate, fusese condamnat de mai multe ori in trecut pentru vatamare corporala si tulburarea ordinii publice, dar nu pentru terorism.

„Metodele sale de atac par sa aiba la baza tehnici low-cost copiate de la alte atacuri si sa reflecte retorica liderilor SI in termeni de metodologie, dar in aceasta faza nu am dovezi ca ar fi discutat acest lucru cu altii”, a subliniat responsabilul britanic intr-un comunicat.

„Stiu cand, unde si cum si-a comis Masood atrocitatile, dar acum trebuie sa aflu de ce”, a adaugat el, lansand un apel catre cei care s-ar fi putut afla in contact cu acesta in ziua atacului sa vina sa contribuie cu informatii.

Janet Ajao, mama lui Masood — nascut Adrian Russell Ajao — a dat la randul ei publicitatii luni un comunicat in care se declara „socata si intristata” de cele intamplate, afirmand ca „nu gaseste scuze si nu sustine convingerile care l-au determinat sa comita aceasta atrocitate”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: