externe

Jocurile Olimpice Paris 2024: Va fi pusa in aplicare o operatiune de securitate „fara precedent”, spune presedintele Comitetului de Organizare

Seful Comitetului de Organizare a Paris 2024, Tony Estanguet, a declarat ca Jocurile Olimpice de la Paris 2024 vor avea parte de o operatiune de securitate „fara precedent” si ca pregatirile sunt „in termen”, relateaza BBC.

El a declarat ca organizatorii vor „pastra o oarecare rezerva, pentru ca stim ca in acest tip de eveniment se poate intampla orice in ultima linie dreapta”. Estanguet a adaugat ca este „foarte multumit de locul in care ne aflam in acest moment”.

El a declarat pentru BBC: „Mesajul meu este ca puteti avea incredere in acest eveniment”.

Pe fondul ingrijorarilor tot mai mari legate de siguranta, Estanguet a spus: „As vrea sa va asigur ca nu este negociabil. Securitatea este prioritatea”.

„Este cel mai mare eveniment pe care Franta l-a organizat vreodata si vrem sa prezentam ce este mai bun in Franta. Asa ca suntem hotarati sa fim pregatiti. Cand am discutat cu [seful de la Londra 2012] Seb Coe, mi-a spus… in ultimele 100 de zile, vor fi mai multe critici, mai multi oameni ingrijorati. Este exact ceea ce se intampla. Rolul meu este sa raman calm, sa raman concentrat pe ceea ce este foarte important sa livrez”, a mai spus el.

Sena va gazdui ceremonia de deschidere, maratonul de inot si etapa de inot a triatlonului la Jocurile Olimpice de la Paris.

Ceremonia de deschidere va fi prima care va avea loc in afara unui stadion, iar peste 10.000 de atleti sunt asteptati sa navigheze pe o portiune de 6 km din Sena pe 160 de barje.

Cu toate acestea, saptamana aceasta, presedintele francez Emmanuel Macron a declarat ca ar putea fi mutata fie in piata Trocadero, fie pe Stade de France, daca riscul de securitate este considerat prea mare. Exista temeri ca razboaiele din Ucraina si Gaza ar putea creste amenintarea.

„Am incredere in sistemul instituit pentru a securiza aceasta ceremonie de deschidere”, a declarat Estanguet, presedintele comitetului de organizare.

„Este pentru prima data cand obiectivul este ca un numar maxim de oameni sa se bucure de acest moment. Este de cinci ori mai mult decat ceea ce s-a intamplat pe un stadion inainte… Asa ca este o mare oportunitate”, a mai spus el.

Organizatorii planuisera initial sa gazduiasca aproximativ 600.000 de persoane care sa urmareasca ceremonia de pe malurile raului, dar acest numar a fost redus la 300.000. Turistii nu vor avea acces gratuit pentru a urmari ceremonia, asa cum era prevazut initial. In schimb, biletele vor fi alocate doar pe baza de invitatie, nu prin vanzare directa.

Franta si-a ridicat nivelul de amenintare la adresa securitatii in octombrie, cand un profesor a fost ucis intr-un atac cu cutitul intr-o scoala din Arras. In decembrie, un german a murit si alte doua persoane au fost ranite intr-un atac cu cutitul si ciocanul pe o strada din centrul Parisului.

Oficialii europeni din domeniul securitatii au avertizat in legatura cu riscul tot mai mare de atacuri ale militantilor islamisti in timpul razboiului dintre Israel si Gaza. Ingrijorarile au crescut, de asemenea, in urma amenintarilor gruparii Stat Islamic (SI) la meciurile de fotbal din sferturile de finala ale Ligii Campionilor, inclusiv la Paris.

„Nu ar trebui sa fim prea naivi”, a declarat Estanguet.

„Stim ca oamenii vor incerca sa profite de aceasta expunere mediatica internationala. Dar, din nou, depinde de noi sa ramanem calmi pentru a si sa promovam si sa aparam ceea ce este cel mai important in acest eveniment. Iar pentru mine, acesta este sportul”, a mai spus el.

„Lucram, de asemenea, cu diferite tari din intreaga lume pentru a ne asigura ca va fi un loc sigur in timpul jocurilor. Si exista o cooperare puternica. Deci, putem fi increzatori”, a continuat el.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

9 ore ago

Paris: Gerard Depardieu a fost interogat la sediul politiei pentru acuzatii de agresiune sexuala

Gerard Depardieu a fost retinut, luni, pentru interogatoriu, de politia franceza, cu privire la noi…

10 ore ago

Crucea Rosie decide sa nu suspende filiala rusa, in ciuda presupuselor legaturi cu masina de razboi de la Kremlin

Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (IFRC) a decis sa nu…

10 ore ago

Experiment esuat in Columbia Britanica: dezincriminarea posesiei de droguri oprita, deoarece produce „frustrare” si „dezordine”

Columbia Britanica a oprit, brusc, dezincriminarea detinerii anumitor droguri ilicite, invocand frustrarea si „dezordinea” crescanda…

10 ore ago